Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продават срязаната картина на Банкси под ново име и три пъти по-скъпо

„Любов в кофата за боклук“ е призната за ново произведение, след като мина през шредер по време на търг

Банкси, „Любов в кошчето за боклук“, 2018 г. Снимка: „Сотбис“ - Продават срязаната картина на Банкси под ново име и три пъти по-скъпо

Банкси, „Любов в кошчето за боклук“, 2018 г. Снимка: „Сотбис“

Най-обсъжданата творба на Банкси – картината, частично унищожена от шредер по време на търг на „Сотбис“ – отново ще бъде предложена на аукцион с начална цена 4 – 6 милиона британски паунда (4,6 – 7 млн. евро), съобщава „Арт Нюзпейпър”. „Любов в кофата за боклук“ (2018) ще бъде предложена на търг за съвременно изкуство на 14 октомври в Лондон.

Описанието на произведението в сайта на аукционната къща гласи:

„Аерозолна боя и акрил, платно върху картон, поставено от автора в рамка с вграден шредер с дистанционно управление“.

Според експерти творбата е в същия вид, в който е останала по време на търга преди 3 години, когато шредерът я раздели на ивици пред очите на смаяните купувачи. През тези три години разрязаното платно е било изложено в галерия на „Ню Бонд стрийт“ в Лондон, след което е пътувало на световно турне в Хонконг, Тайпе, Ню Йорк.

Първоначално картината е била озаглавена „Момиче с балон“, рисувана през 2006 г. Разрязването ѝ след финалния лот на търга в „Сотбис“ през 2018 г., веднага след като за нея е обявена цена от 1,04 млн. паунда (1,2 млн. евро), я превръща в ново произведение на изкуството, твърдят специалисти. Затова сега излиза на търг с ново заглавие – „Любов в кофата за боклук“, признато за автентично и от организацията „Pest Control“, която се занимава с потвърждаване на оригиналността на творбите на Банкси.

След произшествието, за което не са знаели дори в „Сотбис“, тръгват слухове, че неуловимият Банкси лично е натиснал копчето, наполовина унищожило неговата творба. По-късно художникът публикува на сайта си видео, в което демонстрира как работи шредерът и лично подчертава:

„По време на репетициите сработваше всеки път“.

През 2018 г. срязаната картина бе придобита от европейска колекционерка, „стар клиент на „Сотбис“. През 2019 г. тя предоставя „Любов в кофата за боклук“ за дългосрочно ползване на Държавната галерия в Щутгард.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg