Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Продават творби на Леонардо, Ван Гог и Моне като незаменяеми токени

Ермитажът пуска лимитирана серия NFT с цифрови копия на шедьоврите от колекцията си

Джорджоне, „Юдит“, 1505 г., музей „Ермитаж“. Снимка: Уикипедия - Продават творби на Леонардо, Ван Гог и Моне като незаменяеми токени

Джорджоне, „Юдит“, 1505 г., музей „Ермитаж“. Снимка: Уикипедия

Ермитажът токенизира някои от шедьоврите в колекцията си по примера на Уфици и други световни музеи, съобщиха от ръководството на музея в Санкт Петербург. Ще бъде пусната ограничена серия NFT с цифрови копия на шедьоврите от колекцията. Продажбата на незаменяеми токени става с помощта на блокчейн системата Binance, предлагането ще стане в края на август.

Сред токенизираните творби са „Мадона Лита“ на Леонардо да Винчи, „Юдит“ на Джорджоне, „Люляков храст“ на Винсент ван Гог, „Кът от градината в Монжерон“ на Клод Моне. По всяка картина са създадени два NFT екземпляра – единият ще се съхранява в Ермитажа, а вторият ще се търгува на аукцион, като получените средства ще влязат в бюджета на Ермитажа.

Всяко цифрово копие е подписано лично от директора на музея Михаил Пиотровски. Той не само потвърждава автентичността на ограничената серия, но и създава самостоятелно произведение, нанасяйки своя подпис, датата и точното време на подписване, с което затвърждава уникалността на блокчейна. Мястото на подписване – зданието на Ермитажа – също е включено в метаданните.

Основната идея на проекта е да се достигне ново ниво на достъпност до колекциите на Ермитажа и да се подчертае значимостта на цифровизацията като нов етап в колекционирането на произведения на изкуството.

Създадените от Ермитажа NFT ще бъдат представени в изложба на токени, която ще се проведе в музея през есента на 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90