Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продажбите на книги у нас със спад от 30% през 2020 г.

Издателите настояват ДДС за книгите да остане трайно намален

Снимка: Площад Славейков - Продажбите на книги у нас със спад от 30% през 2020 г.

Снимка: Площад Славейков

Анкета сред издателствата и книготърговците показа, че продажбите на книги за първите 10 месеца на 2020 г. са намалели с една трета в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Асоциация „Българска книга”.

Повече от половината от участвалите в анкетата книгоиздатели и книготърговци посочват април като месеца с най-малко приходи, следван от месец май. През този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70%.

Две трети от анкетираните издатели и книготърговци – 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с около една пета спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.

64% от респондентите споделят, че имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти, докато 31% от участниците в анкетата нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата. 46% от издателите и търговците са успели да развият собствен онлайн магазин, но в същото време 54% не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата.

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е довело до повишение на печалбите, твърдят 37% от участниците в проучването. 85 на сто от анкетираните издатели и книготърговци смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави. Едва 18% са усетили ефект от средствата, отпуснати от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове в двете конкурсни сесии в рамките на настоящата календарна година.

Според 76% от респондентите мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни. Те смятат, че освен намалената ставка на ДДС за книгите да стане постоянна мярка, следва да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвиди заплащане на репроправата и на възнагражденията за отдадени под наем книги.

В анкетата са участвали общо 67 респондента, от които които 77,6% издатели, 6% книготърговци и 16,4% съчетаващи двете качества.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg