Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Проект за налагането на „традиционни ценности“ в руската култура

Според документа „Основи на държавната културна политика на Русия” заплаха за традиционните ценности са „действията на САЩ и техните съюзници“

Президентът Владимир Путин на сцената на Болшой театър през 2019 г. Ръководството на Болшой е сред протестиращите срещу документа „Основи на държавната културна политика на Русия”. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проект за налагането на „традиционни ценности“ в руската култура

Президентът Владимир Путин на сцената на Болшой театър през 2019 г. Ръководството на Болшой е сред протестиращите срещу документа „Основи на държавната културна политика на Русия”. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия подготвят нормативен документ, наречен „Основи на държавната културна политика на Русия“. В него се предвижда държавата да дава финансова подкрепа за култура и образование при спазване на заложените „ценности“. Разработен е от Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство „Дмитрий Лихачов“. Ако бъде приет, ще влезе в сила от май 2022 г.

Традиционни за Русия ценности според документа са „животът, достойнството, правата и свободите на човека, патриотизмът, гражданствеността, службата на Отечеството и отговорността за неговата съдба, високите нравствени идеали, здравото семейство, съзидателният труд, приоритетът на духовното над материалното, хуманизмът, милосърдието, справедливостта, колективизмът, взаимопомощта и взаимоуважението, историческата памет и приемствеността между поколенията, единството на народите на Русия“.

Според проекта заплаха за традиционните ценности са „дейността на екстремистки и терористични организации, действията на САЩ и техните съюзници, транснационалните корпорации и чуждестранните неправителствени организации“.

Ръководителите на някои от най-големите руски театри излязоха с открито писмо срещу подготвяните промени в културата, съобщава ТАСС. Директорите на Болшой театър, МХТ „Чехов“, „Сатирикон“ и „Съвременник“, „Таганка“ и др. изразиха подкрепата си за председателя на Съюза на театралните дейци в Русия Александър Калягин, който пръв разкритикува този проект.

В официлния сайт на Съюза Калягин публикува обръщение, в което се казва:

„Както се вижда от текста на проекта, всичко, което не е свързано със съхранение на традиционните ценности, не е необходимо. Нещо повече – забранено е“.

Според него предвижданите мерки няма да помогнат за развитието на културата и на творческите експерименти.

„Струва ни се, че предложеният проект не може да повлияе положително върху обществото, гражданите, учените, педагозите и хората на изкуството – гласи писмото. – Приемането му по никакъв начин няма да помогне за съхранението и умножаването на духовно-нравствените ценности, за възпитание в патриотизъм и любов към Родината. Подписваме се под твърдението, че действащите правни актове досега са напълно достатъчни за регулиране на тази сфера на обществени отношения.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах