Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проектирани от Райна Кабаиванска за блестящо бъдеще

Най-новите шлифовани от маестрата гласове пеят на гала концерт на 18-ия ѝ международен майсторски клас

Важното за Райна Кабаиванска е след майсторските ѝ класове нейните възпитаници „да могат да си вадят хляба с пеене“. Снимка: Нов бългаски университет - Проектирани от Райна Кабаиванска за блестящо бъдеще

Важното за Райна Кабаиванска е след майсторските ѝ класове нейните възпитаници „да могат да си вадят хляба с пеене“. Снимка: Нов бългаски университет

„Проектирана съм в бъдещето“ казва често Райна Кабаиванска в разговори с журналисти. Винаги в бъдещето са големите идеи и свободните мечти. Но тяхното начало е във всеки настоящ момент, който изживяваме според морала, чувствата и съжденията си. Има хора, притежаващи изключителния талант да разпознават рождения миг на мечтата от бъдещето, да го улавят и споделят с другите. Райна Кабаиванска го притежава и използва по най-благородния възможен начин в майсторските класове за вокално и артистично усъвършенстване на млади оперни певци, които от години провежда в академии и театри по целия свят. За нас, в България, най-важният клас на маестра Кабаиванска е организираният от Нов български университет.

Александрина Михайлова, Йоана Кадийска, Мария Николова, Давиде Риу и Рейналдо Дроз са имена, за които оперният свят тепърва ще изговори много суперлативи. Те имат красиви гласове с голям обем и хубави цветове, изключителна музикалност, вродена артистичност и завладяващо сценично присъствие. Но най-вече имат „огънчето“, което Кабаиванска търси в своите избраници – огънчето на певческия инстинкт и човешката добродетелност.

Най-много срещи с българската публика има Давиде Риу, тенорът от Южна Корея с гръмовен глас, който дебютира в Софийска опера като Калаф и Полионе през 2016 и 2017 г. в постановките на „Турандот“ и „Норма“. През юни 2018 г. той бе главен герой в концерта „Тенорите на Райна Кабаиванска“ в зала „България“. Световната звезда Андреа Каре заболя и остана сред публиката, а концертната програма, предвидена за трима тенори, бе поделена между останалите двама – Давиде Риу и Рейналдо Дроз. Младият кореец изпълни седем от най-трудните тенорови арии от оперния репертоар и заслужено обра овациите на публиката.

Рейналдо Дроз (23 г.) е от Венецуела. Детската му мечта да учи оперно пеене с Райна Кабаиванска го води на прослушване за майсторския клас в София през 2017 г. Мечтата става реалност – приет е в „школата“ на маестрата. Гласът на Рейналдо е по-лиричен от този на Давиде. Ако мелодиката на фразирането, съчетана с чувствено звукоизвличане при латиноамериканеца неволно напомнят за Доминго, то при азиатеца естествената постановка на гласа и безграничният му диапазон предизвикват безусловна асоциация с Павароти. Ако се питате, дали между двамата припламва напрежението на конкуренцията, то отговорът е „Да!“.

Новото поколение възпитаници на Райна Кабаиванска са готови за среща с българската публика: Снимка: Нов български университет

Младото сопрано Александрина Михайлова (20 г.) се обучава втора година с Райна Кабаиванска в Италия и България. С природно богат глас, все по-добра вокална техника и упорита последователност, тя с лекота извървява пътя от талантливо, плахо дете към девойка с потенциал на блестяща млада певица и бъдеща примадона на белкантото. През юни в зала „България“ тя направи своя голям дебют пред българската публика и бе радушно посрещната.

Мария Николова (сопрано, 21) и Йоана Кадийска (мецосопрано, 30) са нови открития с първо участие в майсторския клас. Мария идва от Русия, но е родена и израснала в България. Пее нежно, но се усеща скрита мощ. Високите ѝ тонове са кристално красиви. Способна е да научи нова ария за часове и да я изпълни така изразително, като че от години я има в репертоара си. Йоана завършва НАМ „Панчо Владигеров“ през 2016 г., лауреат е на много певчески конкурси, участва в постановки на оперите в Бургас, Пловдив и Стара Загора. Притежава плътен, мощен и пластичен глас. С естествен усет към музикалните акценти, пеенето ѝ е ефектно и завладяващо.

Йоана Кадийска (мецосопрано) е сред учениците на Райна Кабаиванска от България. Снимка: Нов български университет

Ева Джонг (сопрано, 30) и Джеонгхиейок Сео (баритон, 27) допълват корейската тройка в майсторския клас. Ева е завършен артист с голям интерпретаторски талант и фино шлифован глас. Впечатлен от нейните качества, директорът на Софийска опера акад. Пламен Карталов ѝ предложи главната женска роля (Норина) в премиерната за новия сезон постановка „Дон Паскуале“. Джеонгхиейок– грабващо артистичен и с огромен глас – също е готов за голямата сцена. Но най-ценното за него, когато се справя майсторски с една ария, е да види удоволствието, изписано по лицето на маестра Кабаиванска.

Емануела Ширеа (сопрано) е дошла от Италия за майсторския клас на Кабаиванска. Снимка: Нов български университет

С такова изобилие от добри певци, под диригентството на Найден Тодоров и с оркестъра на Софийска опера и балет, гала концертът обещава да бъде голям музикален празник. В програмата са включени арии от „Сватбата на Фигаро“, „Любовен еликсир“, „Силата на съдбата“, „Самсон и Далила“„Кармен“, „Дама пика“, „Бохеми“ и др., един героичен и два любовни дуета, както и големия квартет от четвърто действие на „Риголето“. На финала на концерта Райна Кабаиванска ще обяви лауреатите на стипендиите за обучение в Италия и България от своя дарителски фонд в Нов български университет. Традиционни партньори на фонда са Столична община, Фондация „Америка за България“ и „Фантастико“.

Благодарение на майсторския клас на Райна Кабаиванска, организиран от НБУ, българската публика е чула в началото на техните кариери имена от световната оперна сцена на днешното време – Мария Агреста, Вероника Симеони, Витория Йео, Андреа Каре, Вирджиния Тола, Мария Радоева, Ана Петричевич, Елиза Чо, Марили Санторо, София Соловий, Селене Дзанети, Даниела Нинева, Симоне Лим, Матео Дезоле, Страхиня Джокич. Някои от тях са истински звезди с ангажименти в най-прочутите оперни театри на Европа и Америка, други се изявяват на по-малки сцени. Кабаиванска ги обича и им помага еднакво. Важното за нея е „да си вадят хляба с пеене“, защото доверието между учителката и учениците е споделената им обща житейска мечта – любов към пеенето.

Новото поколение певци от Школата „Кабаиванска“ със заряд за оперни звезди на бъдещето сега е в България за своя единствен концерт на сцената на Софийската опера. За нас е подарък да му се насладим и да аплодираме една необикновена жена с мисия да вдъхновява – Райна Кабаиванска.

Гала концертът на възпитаниците на Райна Кабаиванска от 18-ия ѝ майсторски клас ще бъде на 29 септември от 19 ч. в Софийската опера.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС