Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проектират къща от месо, създадено ин-витро

Българка в архитектурния екип на експеримента. Гостува на фестивал в Пловдив

“Тереформ Уан” развиват проекти с нови технологии и материали за градската среда.  - Проектират къща от месо, създадено ин-витро

“Тереформ Уан” развиват проекти с нови технологии и материали за градската среда.

Пловдив ще посрещне един от авторите на експериментален проект за къща, създадена от ин-витро плът. Това е българката Мария Айолова, която ще изнесе лекция в рамките на фестивала One architecture week. Форумът стартира в събота, 18 октомври, в града под тепетата.

Айолова е изобретател с 18 патента. Съоснователка е на организацията за градски дизайн “Тереформ Уан” в Ню Йорк, САЩ, която развива проекти с нови технологии и материали. Сред разработките им е къща от изкуствено ин-витро месо, от живо дърво и от полимер от корени на гъби. Дружеството на Айолова разработва иновативни решения в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места. Българката е носител на международни отличия и конкурси, включително на наградата за градски дизайн на Американския институт на архитектите в Ню Йорк за 2013 г.

"Тераформ Уан" разработват къщи от изкуствено ин-витро месо, от живо дърво и от полимер от корени на гъби.

„Тереформ Уан“ разработват къщи от изкуствено ин-витро месо, от живо дърво и от полимер от корени на гъби.

Пловдив събира представители на някои от най-иновативните архитектурни студиа в света. Седмото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда се провежда в Пловдив до 19 октомври под мотото “Възможното невъзможно” с кураторския екип на архитектурно студио dontDIY. Поканените лектори са обединени от нестандартия си поглед върху архитектурата и проектантската практика и носят със себе си новаторски идеи и практики от различни точки на света.

Проектите на "Тераформ" са като от научно-фантастичен филм.

Проектите на „Тереформ“ са като от научно-фантастичен филм.

Архитектът Жуао Руиво ще представи португалското студио “Фора”, което преди месец спечели конкурса за обновяване на централния площад в Пловдив. Работата на “Фора” е била отличавана в редица международни конкурси, сред които първа награда Up to 35 за дизайн на студентско общежитие в центъра на Атина и първа награда за дизайн в категория “Иновативност и качество на учебната среда” на висшето училище Мем Мартин, Лисабон.

Носителката на Златен лъв от архитектурното Биенале във Венеция Нура ал Сайех от Министерството на културата на Бахрейн ще говори за ролята на обществените пространства в политически контекст и как правителствата могат да насърчават добри архитектурни практики. Гостенката е ръководила инициативата Месец на архитектурата, част от програмата на “Манама – Столица на културата на арабския свят 2012 г.”, която цели насърчаване на съзнателното използване на публичното пространство в арабския свят.

Архитектурата като отражение на обществото ще е акцентът в участието на Роберто Гонсалез Гарсия от испанското студио “Андрес Жак”. Работата им се фокусира върху свързаните домакинства като активен политически урбанизъм. Неотдавна те бяха отличени със Сребърен лъв за най-добър изследователски проект на архитектурното биенале във Венеция.

Лондонското студио “Асембъл” обединява група дизайнери, архитекти и изследователи, които разработват успешни проекти на проблемни публични пространства. Работата им е съсредоточена върху използването на дизайна като инструмент за подобряването на социалния и културния живот в града. На форума те ще бъдат представено от Франсис Еджерли. Тя ще посочи потенциала на незаети и изоставени пространства и помещения. Еджерли е работила върху проектирането и изграждането на пространства за театри, кина, изложби, детски площадки, градски площади.

Дорийн Лиу от Китай е основател на “Ноуд Офис”. Лиу ще представи работата си в един от най-динамично развиващите се региони на света – делтата на Перлената река, проблемите на съвременната градска трансформация и възможните архитектурни решения за тях. Сред реализираните архитектурни проекти на студиото са музеят Гуанджоу Таймс, Научния музей в Нанша, Нанша Букстор и постояннaтa локация на Международния фотографски фестивал в Лианчоу. Лиу и нейният офис са участвали в различни архитектурни и художествени изложби, а тази година тя бе куратор на павилиона на Хонконг на биеналето за архитектура във Венеция.

Как да бъде въвлечено обществото в изграждането на градското пространство, ще бъде един от основните въпроси в лекцията на Пиер Лоу от френското студио за архитектура “Колектив Eтс”. “Колектив” вярват, че гражданите могат да участват в различните етапи от създаването на едно публично пространство и затова включват местните жители в творческия процес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg