POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проектите на Кристо пускат котва на „Аполония“

Празниците на изкуствата в Созопол започват с концерт на Джуниър бенд

Кристо (1935 - 2020) на „Плаващите кейове“ в Италия през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проектите на Кристо пускат котва на „Аполония“

Кристо (1935 - 2020) на „Плаващите кейове“ в Италия през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ретроспекция на живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод ще бъде представена на фестивала „Аполония“. В художествената галерия в Созопол ще бъдат подредени оригинални офсетови цветни литографии, продавани с цел финансиране на проектите на двойката артисти – хронологично представяне на ранните им творби, през популярните „Опакован бряг“, „Завесата в долината“, „Опакованият Райхстаг“ до неосъществената мечта на Кристо за „Мастаба в Абу Даби“.

Созопол за 38-а година предстои да се превърне в културен център в края на летния сезон. От 28 август до 5 септември в морския град котва ще пусне фестивалът „Аполония“. Aфишът нa фестивaла ще предложи богата програма с театрални спектакли, ново българско кино, литературни представяния, изложби, концерти…

На 28 август от 20,30 ч. на сцената в Амфитеатър Аполония ще излезе Детският духов оркестър към СУ „Емилиян Станев“, Велико Търново. Т. нар. Джуниър бенд с ръководител Йордан Цветанов изпълнява популярни произведения от попa, фънкa и джазa. Публиката вече ги познава от участието им в шоуто „България търси талант“ през 2021 г., когато оркестърът стигна до финал и се класира на второ място.

Изложбата, посветена на Кристо и Жан-Клод, може да се види малко по-рано, откриването е в същия ден от 18 ч. в Художествената галерия в Созопол. Представената колекция с литографии е на Американската фондация за България (АФБ) и обхваща творческия път на двамата от 1958-а до 2003 г. Оригиналните работи са придобивани в продължение на десетилетие на вторичния пазар за изкуство, уточняват от АФБ. Тези творби често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатани на специална хартия – копринена или вълнена. В колекцията са събрани тематично и хронологично проектите, като се започне от серията „Ранни творби“ 1958-69 и се премине през „Опакован бряг“, Австралия, 1969; „Завеса на Долината“, Колорадо, 1970-72; „Опакованият Райхстаг“, 1971-95; „Опакованият мост „Пон Ньоф“, 1975-85; „Опаковани пътеки“, Канзас сити, 1977; „Мастаба в Абу Даби“, 1979; „Чадърите“, 1991, проект, осъществен в САЩ – в жълто, и в Япония – в синьо; „Над реката“, проект за река Арканзас, 1993; „Опаковани дървета“, Швейцария, 1997-98; проекта „Стената“, 1999, и последния в колекцията проект „Портите на Ню Йорк“ от 2003 г.

Изложбата вече е била изложена в Добрич през юни, минала е през Русе, а през септември ще гостува в Сливен. В София ще пристигне през октомври в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. След това сбирката ще отпътува за САЩ.

В следващите дни програмата е богата – на 29 август от 18 ч. в Художествената галерия ще се играе представлението „Една красива грешка“, посветено на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин. Представен за пръв път през април в Сатиричния театър в София, спектакълът е с участието на актрисата Лина Шишкова, пианиста и композитор Михаил Шишков, Кирил Калев – автор и изпълнител на песни по стихове на поета, и синът на Радой Ралин Кин Стоянов.

На следващия ден, 30 август, Мария Касимова-Моасе ще представи „Монолози“, „сборник с изповеди“. Събитието е в градската Художествена галерия от 18 ч.

Вечерта на 30 август приключва с концерт на Иво Папазов-Ибряма в Амфитеатъра, който ще отбележи 70 години от рождението на музиканта.

Теодора Димова има специално участие на фестивала – на 31 август варненският драматичен театър ще представи „Поразените“, театралната адаптация на Стоян Радев на едноименната книга. Ден по-късно, 1 септември, писателката ще обяви официално продължението на „Поразените“ – „Не ви познавам“. Откъси от неиздадения все още роман ще чете режисьорът Стоян Радев.

„Песента на спомените“ е озаглавен концертът на сопраното Ина Кънчева и пианиста Емануил Иванов на 3 септември от 19 ч. в Археологическия музей. Музикалната програма на фестивала продължи в 21 ч. в Амфитеатъра със спектакъл на ансамбъл „Филип Кутев“.

Здравка Евтимова ще проведе майсторски клас по писане на 5 септември от 18 ч., а час по-късно ще представи романа си „Резерват за хора и вълци“.

Закриването на фестивала ще бъде от 21 ч. с концерт с песните на Стефан Диомов.

Пълната програма на „Аполония“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg