Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проектозакон: На всички сгради да пише, че комунизмът е престъпен

Целта е да се завърши декомунизацията, продължаваща вече 33 години

Нa всички сгрaди трябвa дa бъде постaвен нaдпис зa престъпния хaрaктер нa комунистическия режим, включително нa президентството, предвиждa проектът нa ГЕРБ. Снимкa: Влaдислaв Григоров/БГНЕС - Проектозакон: На всички сгради да пише, че комунизмът е престъпен

Нa всички сгрaди трябвa дa бъде постaвен нaдпис зa престъпния хaрaктер нa комунистическия режим, включително нa президентството, предвиждa проектът нa ГЕРБ. Снимкa: Влaдислaв Григоров/БГНЕС

Надписи, потвърждаващи престъпния характер на комунистическия режим, трябва да има върху всички обществени сгради, културни институции, училища и университети. Това се казва в проектозакон за допълнение и изменение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Проектът е внесен от депутати от групата на ГЕРБ.

Върху сградите трябва да се постави надпис:

„Комунистическият режим в България (09.09.1944 – 10.11.1989) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Освен това всички – държавни и обществени организации, фирми и частни лица, ще бъдат задължени да премахнат от сградите и офисите си всички символи, свързани с престъпния комунистически режим. При желание и възможност по-ценните от тях може да бъдат предадени на Музея за социалистическо изкуство, се казва в проектозакона.

В мотивите депутатите са уточнили, че 33 години след края на комунистическия режим процесът на декомунизация не е приключил, дори се правят системни опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и за заблуждаване на младото поколение, което няма лични впечатления от него. Целта на законопроекта, когото вносителите наричат „бърз и радикален“, е най-после да се „изпълни присъдата“ над зверствата на Народния съд, лагерите на смъртта, отнемането на собствеността, Възродителния процес и др.

Вижте още: ПРЕМAХВAНЕ ИЛИ ОБОЗНAЧAВAНЕ НA ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПAМЕТНИЦИ ПРЕДВИЖДA ЗAКОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС