Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Проф. Емил Попов срещу премахването на паметника пред НДК

Смяната му с друг монумент е политическа игра, твърди скулпторът

Скулптурите от паметника на Валентин Старчев пред НДК ще бъдат преместени в Южния парк. - Проф. Емил Попов срещу премахването на паметника пред НДК

Скулптурите от паметника на Валентин Старчев пред НДК ще бъдат преместени в Южния парк.

„Багери и взрив за няколко милиона минават през един от най-големите съвременни български скулптори Валентин Старчев, както и през имиджа на авторското право, през гласа на по-голямата част от българските скулптори, художници, архитекти, различно мислещи хора“, пише скулпторът проф. Емил Попов в отворено писмо до президента, премиера, министъра на културата и кмета на София по повод решението за демонтирането на паметника пред НДК и преместването на части от него в Южния парк.

Монументът „1300 години България“ е създаден от екип, начело с проф. Валентин Старчев. Открит е през 1981 г. заедно с НДК за XII конгрес на БКП. Паметникът не е харесван от тоталитарната власт, а от управниците след промените е смятан за един от символите на социалистическата пропаганда. Затова е оставен на произвола и в момента е в окаяно състояние.

„Това се случва пред очите на българските студенти и българското общество, на което се казва, че няма достатъчно пари за образование, здравеопазване и така нататък, – продължава в писмото си Емил Попов. – С аргумент за войнишкия паметник, който безспорно трябва да се възстанови, за което има решение от преди няколко години, без да се прави това абсурдно разрушение на монумента. С аргумент, че хората не го харесват (руината, която той е сега) след интернет допитване.

Разделиха ни отново на ТЕ и Хората (разбирай народа 7+2 милиона).

С негодувание и болка отново казвам, ние сме част от този народ и му служим така, както и те (40-те +…).

Обществената собственост би трябвало да се разбира като собственост на обществото – респективно народа. Направеното от българската държава (1300-годишна) от българските творци със средствата на българския народ не може да се превръща в политическа игра. Защото няма как да изградим духовни ценности, имидж на националното ни самочувствие и самоуважение.

40 общински съветници (с какъв професионален ценз по проблема?) срещу монумент „1300 години България“.

Искаме да чуем гласа Ви! Моля!

Какво завещаваме на България 1333 години по-късно?“.

Проф. Емил Попов е поредният творец от зрялото поколение, който заявява публично позицията си срещу премахването на монумента пред НДК. В подкрепа на паметника на Валентин Старчев излязоха акад. Светлин Русев, проф. Десислава Минчева и министърът на културата Вежди Рашидов (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС