Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Проф. Георги Костов: Президентът да запази екипа на сегашното Министерство на културата

Връчиха наградите „Златен век“, обявени за 24 май в извънредната 2020 г.

Зам.-министър Румен Димитров връчи голямата награда на проф. Георги Костов. Снимка: Министерство на културата - Проф. Георги Костов: Президентът да запази екипа на сегашното Министерство на културата

Зам.-министър Румен Димитров връчи голямата награда на проф. Георги Костов. Снимка: Министерство на културата

Проф. Георги Костов призова президентът да запази екипа на сегашното Министерство на културата в евентуално служебно правителство. Изказването му е част от речта му на наградите „Златен век“, много от които днес бяха връчени със закъснение близо 1 година, а някои бяха получавани на етапи заради Ковид-ограниченията. Церемонията се проведе в Зала „Средец“ на министерството. 

Проф. Костов, бивш ректор на Музикалната академия, министър на културата в периода 1995 – 1996 г., композитор и музикант, получи голямата награда – статуетка „Златен век“ във формата на елен.

„Много съм развълнуван по много причини. Аз изкарах в леглото тази болест преди една година и не крия, че още има последствия – каза Костов. – Но искам едно нещо да кажа и то не е затова, че получаваме награди. Знам от 30 години всички екипи на Министерството на културата. Аз смятам, че този екип – моля, поздравете министър Боил Банов, а и смятам, че имам правото да поискам Вашето разрешение за това от нашата група – ако президентът помисли, да бъде оставен този екип, който е сега в културата. Този екип работи в най-трудния момент за нашата държава, за нашата култура, когато много хора и всички изпълнители останаха без работа – независимо дали са певци или инструменталисти, нямаха нормален творчески живот, но така или иначе работи за това българската музика да остане. Да живее музиката! Желая здраве на всички. Да създадете и изпълните произведения, които сега сме длъжни да напишем.“

Наградата „Златен век“ – огърлие, днес получиха оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев и диригентът Йордан Дафов.

„Благодаря за това, че не сме забравени и получаваме признание за това, което правим и обичаме“, каза Александрина Пендачанска. Снимка: Министерство на културата

Със „Златен век“ – звезда бяха удостоени педагогът и хореограф, една от емблемите на балет „Арабеск“ Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване „Минута е много“ Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и актьорът Николай Сотиров.

„За мен е особено знаменателно това, че получаваме тези награди в Страстната седмица, защото изкуството, освен страст, е и страдание. Знаем го много добре и напоследък го осъзнахме особено добре“, каза хореографката Мила Искренова. Снимка: Министерство на културата

На днешната церемония не са присъствали четирима от отличените дейци – поппевецът Васил Найденов, изследователят на българското кино Петър Кърджилов, худ.-постановчикът Богоя Сапунджиев, които са носители на наградата „Златен век“- огърлие, както и певицата Мими Николова, носител на „Златен век“ – звезда.

След броени дни Министерството на културата ще обяви носителите на наградите „Златен век“ по случай 24 май за 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg