Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проф. Иван Илчев: Когато ботушът започне да мисли, мозъкът започва да марширува

Бившият ректор на Софийския университет потвърди пред „Дойче веле“, че застава зад думите си за „нищожествата“ във властта, изречени в ефира на БНТ

Според Иван Илчев, политиците ни са неспособни твърдо да отстояват собствено мнение и са склонни да се подчиняват на партийния диктат. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Проф. Иван Илчев: Когато ботушът започне да мисли, мозъкът започва да марширува

Според Иван Илчев, политиците ни са неспособни твърдо да отстояват собствено мнение и са склонни да се подчиняват на партийния диктат. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Една изпусната в ефира на БНТ реплика зад кадър на проф. Иван Илчев, два пъти бивш ректор на Софийския университет, припомни на повечето зрители тоталитарните времена, когато подобни думи за властимащите можеха да се появят само случайно, зад кадър или скрити в езоповския език на малцина смели творци.

„Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава”, каза проф. Илчев на Трети март по време на живо включване с участието на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, а микрофоните в студиото на БНТ се оказаха включени. Това събуди бурни реакции в социалните мрежи.

Два дни по-късно „Дойче веле“ публикува интервю с историка, взето от журналиста Георги Лозанов. В този разговор проф. Илчев заявява, че застава зад думите си, повтаря ги и подчертава, че не става дума за гаф или неразбиране.

„Ако е гаф, не е мой, а на техническия екип. Всъщност исках да споделя това само с режисьора Виктор Божинов, с когото бяхме заедно в студиото. А дали отговаря на възгледите ми – да, отговаря. И това се дължи на сравнението на качеството на образованието и на опита във властта на доста от нашите политици спрямо същата прослойка в съседните ни държави”, казва историкът.

Проф. Илчев аргументира мнението си с няколко факта. На първо място с това, че два от трите най-важни държавни поста са заети от военни (не се уточнява кого освен президента визира, премиерът е под пагон, но не е военен – бел. ред.). Той цитира думите на автора на афоризми Владимир Булатович-Виб:

„Когато ботушът почне да мисли, мозъкът трябва да почне да марширува“.

На второ място от съществено значение за Илчев е, че двама от същите трима „не обелват и дума на чужд език”.

„Да прибавим и неспособността им твърдо и аргументирано да защитават собствено мнение – продължава Илчев. – Склонността им да се подчиняват на партийния диктат, докато не наближат избори и не преценят, че ще им е по-изгодно да се „преметнат“ към друга партия, като междувременно не се отказват от депутатския кокал като „независими“ депутати. Или да цитирам едно от последните стихотворения на великолепния поет и мемоарист Кирил Христов, писано през 1944 година:

„Тез джуджета край мен!
А лудеят за власт.
Ако ще би за ден!
Ако ще би за час!“

Доколкото си спомням, единствено Андрей Пантев преди години си позволи да гласува против собствената си партия по въпроса за американската намеса в Сърбия и Косово.“

След множество горчиви разсъждения за мрачната същност на политиката, проф. Иван Илчев дава пример за български исторически личности, които могат да служат за пример. Пред „Дойче веле“ той повтаря тезата, която през май 2020 г. спомена в интервю за „Площад Славейков“:

„През последните години влизам често в спор с хора, които искат паметник на хан Крум в София. Крум е един типичен жесток завоевател, успешен, но жесток. Той превзема София, което често се споменава, но все забравяме да припомним, че тогава гони и коли жителите на града. А нямаме паметник на княз Борис Първи, който е вкарал България в Европа. При него се появяват и православието, и писмеността“.

В интервюто с Георги Лозанов проф. Илчев прави и обобщение по въпроса с идеализацията на миналото:

„В спомена за миналото митът често подменя реалността“.

Сред съвременните политици проф. Илчев отличава Желю Желев и Иван Костов като хората с най-сериозни шансове да влязат в историята:

„За съжаление, левицата не съумя да излезе с убедителен лидер“.

Професорът, който е бил член на Българо-македонската комисия, изрази тревога от поредното раздухване на национализма по отношение на Македония. Според него е важно към Северна Македония да се отнасяме като към всяка наша съседна страна, „да забравим идеите за братство, да забравим мантрата, че самосъзнанието им било резултат едва ли не само от решенията на Комунистическия интернационал и да помним, че не само там, но и при нас и във всяка съвременна национална държава решението какво да помни народът от своето минало се взима и прокарва от държавата чрез нейните институции“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg