Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Проф. Кирил Топалов: Ако историческата комисия бъде спряна, това ще е гибелно за нашите имидж и идентичност

Македонската страна за втори път се опитва да спре работата на българо-македонската историческа комисия

„Никой от нас не се радва, че Република Северна Македония сама отдалечава момента на влизането си в ЕС. Но този език на омразата, тази антибългарска настройка на обществото трябва да спрат”, коментира проф. Кирил Топалов. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проф. Кирил Топалов: Ако историческата комисия бъде спряна, това ще е гибелно за нашите имидж и идентичност

„Никой от нас не се радва, че Република Северна Македония сама отдалечава момента на влизането си в ЕС. Но този език на омразата, тази антибългарска настройка на обществото трябва да спрат”, коментира проф. Кирил Топалов. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонската страна целенасочено блокира нашето сближаване, това вече е ясно за всички българи. Така проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската историческа комисия, коментира пред „Площад Славейков” изказването на председателя ѝ от македонска страна проф. Драги Георгиев, че работата на историците трябва да бъде спряна за две години, ако пречи на останалите преговори.

В интервю за македонската телевизия „Телма” проф. Драги Георгиев заяви:

„Ако наистина има желание за постигането на някакъв напредък между Северна Македония и България на всички нива, това решение (за временно спиране на работата на историческата комисия – б. а.) не би било толкова страшно, защото ние в продължение на 70 години сме в исторически конфликт с България. Замразяването на работата на тази комисия за 1-2 години няма да означава нищо, а може би би допринесло много повече нещата да тръгнат напред по другите въпроси.”

„Преди две години пак имаше прекъсване за около година време и нищо не се промени”, коментира пред „Площад Славейков” проф. Кирил Топалов.

Тогава, разказва той, македонските историци се оправдали, че им предстоят избори.

„Казахме им, че за разлика от тях, ние не зависим от избори и политическа конюнктура, защото сме учени. Нашите позиции не са регламентирани от политици, а от научна подготовка, от историческата истина и най-вече от желанието на българската държава да поддържа добри отношения с братовчедите от Република Северна Македония”, заяви проф. Топалов.

Според него изглежда привидно нелогично, но може би е съвсем закономерно, че след всяка стъпка от страна на българското правителство към евентуално смекчаване на позициите, откъм Македония следва противоречив жест – или президентът им приема ОМО „Илинден” веднага след посещението на добра воля на българския премиер, или искат замразяване и спиране на историческата комисия. Проф. Топалов смята, че зад всичко това може би стои дългата ръка на Сърбия, която трудно ще допусне Македония да я изпревари в присъединяването към Европейския съюз.

„Никой от нас не се радва, че Република Северна Македония сама отдалечава момента на влизането си в ЕС. Ние, българите, най-много бихме искали да влязат, да сме заедно в съюза. Но този език на омразата, тази антибългарска настройка на обществото трябва да спрат”, категоричен е проф. Топалов.

Той смята за недопустимо от македонска страна да се проявяват такива недипломатични и недостойни искания, да поставят условия на България, сякаш ние сме зависими от тях.

„Нито едно българско правителство досега не си е и помисляло да поиска смяна на македонски участници в комисията, а те си позволиха да диктуват смяна на български членове”, каза проф. Топалов и допълни: „Ако българското правителство реши, историческата комисия може и да бъде спряна, но това ще бъде гибелно за нашата държава, за нашия имидж и за нашата идентичност”.

Проф. Кирил Топалов каза още, че не му е известно някой от членовете на историческата комисия от българска страна да е поканен на съвместното честване на Гоце Делчев утре в Скопие. У нас утре, 4 февруари, 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана със скромна церемония пред паметника на революционера в Борисовата градина в София.

Вижте още: МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЦИ: БЪЛГАРИЯ ДА ПОЧЕТЕ ГОЦЕ КАТО ДЕЛЧЕВ КАТО МАКЕДОНЕЦ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах