Летен сезон

Проф. Кирил Топалов: Ако историческата комисия бъде спряна, това ще е гибелно за нашите имидж и идентичност

Македонската страна за втори път се опитва да спре работата на българо-македонската историческа комисия

„Никой от нас не се радва, че Република Северна Македония сама отдалечава момента на влизането си в ЕС. Но този език на омразата, тази антибългарска настройка на обществото трябва да спрат”, коментира проф. Кирил Топалов. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проф. Кирил Топалов: Ако историческата комисия бъде спряна, това ще е гибелно за нашите имидж и идентичност

„Никой от нас не се радва, че Република Северна Македония сама отдалечава момента на влизането си в ЕС. Но този език на омразата, тази антибългарска настройка на обществото трябва да спрат”, коментира проф. Кирил Топалов. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонската страна целенасочено блокира нашето сближаване, това вече е ясно за всички българи. Така проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската историческа комисия, коментира пред „Площад Славейков” изказването на председателя ѝ от македонска страна проф. Драги Георгиев, че работата на историците трябва да бъде спряна за две години, ако пречи на останалите преговори.

В интервю за македонската телевизия „Телма” проф. Драги Георгиев заяви:

„Ако наистина има желание за постигането на някакъв напредък между Северна Македония и България на всички нива, това решение (за временно спиране на работата на историческата комисия – б. а.) не би било толкова страшно, защото ние в продължение на 70 години сме в исторически конфликт с България. Замразяването на работата на тази комисия за 1-2 години няма да означава нищо, а може би би допринесло много повече нещата да тръгнат напред по другите въпроси.”

„Преди две години пак имаше прекъсване за около година време и нищо не се промени”, коментира пред „Площад Славейков” проф. Кирил Топалов.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Тогава, разказва той, македонските историци се оправдали, че им предстоят избори.

„Казахме им, че за разлика от тях, ние не зависим от избори и политическа конюнктура, защото сме учени. Нашите позиции не са регламентирани от политици, а от научна подготовка, от историческата истина и най-вече от желанието на българската държава да поддържа добри отношения с братовчедите от Република Северна Македония”, заяви проф. Топалов.

Според него изглежда привидно нелогично, но може би е съвсем закономерно, че след всяка стъпка от страна на българското правителство към евентуално смекчаване на позициите, откъм Македония следва противоречив жест – или президентът им приема ОМО „Илинден” веднага след посещението на добра воля на българския премиер, или искат замразяване и спиране на историческата комисия. Проф. Топалов смята, че зад всичко това може би стои дългата ръка на Сърбия, която трудно ще допусне Македония да я изпревари в присъединяването към Европейския съюз.

„Никой от нас не се радва, че Република Северна Македония сама отдалечава момента на влизането си в ЕС. Ние, българите, най-много бихме искали да влязат, да сме заедно в съюза. Но този език на омразата, тази антибългарска настройка на обществото трябва да спрат”, категоричен е проф. Топалов.

Той смята за недопустимо от македонска страна да се проявяват такива недипломатични и недостойни искания, да поставят условия на България, сякаш ние сме зависими от тях.

„Нито едно българско правителство досега не си е и помисляло да поиска смяна на македонски участници в комисията, а те си позволиха да диктуват смяна на български членове”, каза проф. Топалов и допълни: „Ако българското правителство реши, историческата комисия може и да бъде спряна, но това ще бъде гибелно за нашата държава, за нашия имидж и за нашата идентичност”.

Проф. Кирил Топалов каза още, че не му е известно някой от членовете на историческата комисия от българска страна да е поканен на съвместното честване на Гоце Делчев утре в Скопие. У нас утре, 4 февруари, 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана със скромна церемония пред паметника на революционера в Борисовата градина в София.

Вижте още: МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЦИ: БЪЛГАРИЯ ДА ПОЧЕТЕ ГОЦЕ КАТО ДЕЛЧЕВ КАТО МАКЕДОНЕЦ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах