Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Проф. Надежда Драгова стана носител на наградата „Паисий Хилендарски”

Отличието връчено на церемония в Министерския съвет

От името на проф. Надежда Драгова наградата получи дъщеря ѝ Биляна Първанова (вдясно от премиера), на снимката са още: министър-председателят Стефан Янев, министърът на културата Велислав Минеков, археоложката проф. Маргарита Ваклинова и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Савов. Снимка: Министерство на културата - Проф. Надежда Драгова стана носител на наградата „Паисий Хилендарски”

От името на проф. Надежда Драгова наградата получи дъщеря ѝ Биляна Първанова (вдясно от премиера), на снимката са още: министър-председателят Стефан Янев, министърът на културата Велислав Минеков, археоложката проф. Маргарита Ваклинова и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Савов. Снимка: Министерство на културата

Филоложката проф. Надежда Драгова е носителят на годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2021-а – за приноса ѝ за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности, съобщиха от Министерството на културата. Призът бе връчен от министър-председателя Стефан Янев на церемония в Министерски съвет.

Проф. Надежда Драгова е родена на 18 февруари 1931 в гр. Раднево. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, като защитава дисертация на тема „Добри Войников“. Професор по възрожденска литература, тя е един от основателите на Шуменския университет и научен ръководител на центъра „Преславска книжовна школа“. Дълги години преподава българистика и балканистика в Букурещкия, Белградския и Свободния университет в Западен Берлин. Написва множество пиеси с над 40 постановки в България и чужбина. Автор е на книгите „Знай своя род и език“, „Българкето още комиткето. (Преображенското въстание 1903)“, „Пробуждане“, „И го нарекоха Паисий“, „Кой е създал нашите букви“, „На велику ползу всем болгарам“ и други. Член е на Съюза на българските писатели, на Сдружението на българските писатели, на Международната фондация „Никос Казандзакис“, на Международната асоциация на жените драматурзи, на Българската секция на Европейската фондация за култура – Амстердам. Редактор на „Zeitschrift fur Balkonologie“, Йена, Германия.

Биляна Първанова, дъщеря на проф. Надежда Драгова, която прие от нейно име наградата, благодари за високата оценка за дейността на проф. Драгова и заяви, че тя ще продължи да работи и твори.

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ е учредена с постановление на Министерския съвет от 28 юли 2000 г. Тазгодишният ѝ носител бе определен от комисия с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките. Проф. Маргарита Ваклинова, член на комисията, заяви по време на днешната церемония, че проф. Драгова е избрана единодушно за носител на отличието заради достойното ѝ дело на изследовател и писател през последните десетилетия.

Носители на държавната награда „Свети Паисий Хилендарски“ от 2000 г. насам са проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев, акад. Васил Казанджиев, Владимир Зарев, Васил Михайлов, проф. Димитрина Гюрова-Савова, проф. Вера Найденова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах