Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проф. Велислав Минеков: Ще потърся отговорност за корупцията и грабежа в културата

Служебният министър на културата очерта целите си публично във Фейсбук

„Ще съживим смъртник, ще реализираме мечтите си, ще потърсим бъдещето, което заслужаваме“, пише проф. Минеков. Снимка: Личен архив - Проф. Велислав Минеков: Ще потърся отговорност за корупцията и грабежа в културата

„Ще съживим смъртник, ще реализираме мечтите си, ще потърсим бъдещето, което заслужаваме“, пише проф. Минеков. Снимка: Личен архив

Търсене на отговорност и съживяване на културата ще бъдат приоритетите на проф. Велислав Минеков на поста му като служебен министър на културата. Това заяви той в късните часове на 11 май – деня, в който бе обявен съставът на правителството, назначено от президента Румен Радев.

Министър Минеков изясни дългосрочните и краткосрочните си цели, съобразени с краткото време, в което ще заема поста. Според него сред най-важните приоритети е включването на културата в Националния план за възстановяване и ще бъде потърсена отговорност за корупцията, грабежа и щетите върху националната култура.

Минеков призова журналистите да задават въпроси, в което се съдържа и обещание да им бъде отговорено.

Предлагаме ви целия пост, публикуван в личния профил на служебния министър във Фейсбук:

„Поемам пост с изключително значение. Националната култура е не само идентичност, но и стратегия за държавност. Българската култура се намира в изключително тежка криза. Поне двойно по-тежка, отколкото в която и да е друга държава от ЕС. Това е така, защото освен изключително тежкия удар, който секторът понесе заради пандемията, в България имаме разрушителни обстоятелства. Културата на България се намира в тежка изолация заради липсата на реформи в държавните културни институции, традиционно ниския национален бюджет за култура, липсата на Национална стратегия, неглижирането и мизерното финансиране на независимия културен сектор.

Като капак на всичко правителството на еднокнижниците от ГЕРБ оряза бюджета за култура за 2021 г.
Въпреки Министерството на културата, в Националния план за възстановяване ще има проект за култура. Той има дългосрочна визия, защото мисията му ще бъде да извади съвременната българска култура от изолацията, да подкрепи създаването и разпространението на съвременна българска култура, да осигури достъп на българската публика и представянето ни в Европа и по света.

Имаме два месеца. Чудеса не са възможни, но ще гарантираме нормалност. Ще бъде потърсена отговорност за корупцията, грабежа и щетите върху националната култура и публично представена.

Време е медиите и журналистите да задават въпроси и да получават отговори.

Ще съживим смъртник, ще реализираме мечтите си, ще потърсим бъдещето, което заслужаваме. Обречени сме на достойно минало, собственици сме на велико културно наследство. Осъдените на нищета ще се завърнат с достойнство, създателите ще бъдат благословени и обичани.

Ще бъдем там, където бяхме, ще бъдем там, където сме отново очаквани и признати.

Благодаря на президента за доверието, благодаря на всички, които ме подкрепихте през последните години.

Благодаря на всички участници в протеста срещу превзетата държава.

Обещавам ви да бъда същият и нищо повече от това“.

Вижте още: ОТНОВО СКУЛПТОР СТАВА МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg