Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Професор антиваксър обвинен в подстрекателство срещу евреите

Известен австрийски критик на коронавируса, издаван и у нас, вече няма да получава трибуна за изказванията си заради антисемитски твърдения

Книгата „Корона. Фалшива тревога“ на Сухарит Бхакди е издадена и на български език. Снимка: Кай Щуут - Професор антиваксър обвинен в подстрекателство срещу евреите

Книгата „Корона. Фалшива тревога“ на Сухарит Бхакди е издадена и на български език. Снимка: Кай Щуут

Австрийският микробиолог Сухарит Бхакди бе даден на съд и беше отхвърлен от издателство „Goldegg Verlag“ и телевизия „Servus.TV“, които досега работеха с него и публикуваха изказванията и книгите му, съобщава „Дер Щандарт”. Причината са антисемитски изказвания на професора в интервю, публикувано в интернет. Бхакди е известен в немските медии като един от най-големите критици на ваксините и останалите мерки срещу COVID-19.

Видеинтервюто му е от април и е публикувано в сайта на фотографа Кай Щуут. Попитан за мнението му за процеса на имунизация в Израел, които са сред първенците по ваксинация, Бхакди казва:

Хората, които са избягали от [Нацистка Германия], където е било злото, и са създали своята държава, са превърнали собствената си страна в нещо, което е дори по-лошо, отколкото е била Германия(…).Това е лошото при евреите: Те се учат добре. Няма хора, които да се учат по-добре от тях. Но сега те са научили злото – и го прилагат. Ето защо сега Израел е жив ад.“

След изказването комисарят по антисемитизма на еврейската общност в Берлин Сигмунт Кьонигсберг подаде иск за наказателно дело срещу Бхакди за подстрекателство срещу еврейския народ, предават немските медии.

Заради коментарите на Бхакди издателство „Goldegg Verlag“, което досега публикуваше негови книги като „Корона. Фалшива тревога“, преведена и на български език (изд. „Дилок“), обяви, че прекратява работата си с професора. Преди това издателите са поискали обяснение от Бхакди, но не са го получили, информира сайта „t-online“. В свое изявление от 15 юли от издателството заявяват:

„Ние сме дълбоко засегнати и както като издатели, така и като хора, ясно се разграничаваме от антисемитизма“.

Телевизия „Servus.TV“, където професорът досега бе редовен гост покрай предаванията, посветени на коронавируса, също спира работата  си с микробиолога, съобщи австрийският вестник „Дер Щандарт“ в своя сайт.

Партия „Базис“, с която Бхакди иска да участва на предстоящите избори за нов Бундестаг в Германия, защити професора с публикация в Туитър, като нарече обвиненията в антирасизъм „абсурдна инсинуация“. Самият Бхакди все още не е коментирал случая.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС