СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Професор ли е Николай Овчаров?

Титлата му е от Международния славянски университет в Москва. Там обаче няма университет, а институт. В него не се изучава история

В Националния археологически институт с музей към БАН Николай Овчаров е доцент. - Професор ли е Николай Овчаров?

В Националния археологически институт с музей към БАН Николай Овчаров е доцент.

Професор ли е Николай Овчаров? Този въпрос поставя в статия за в. „Десант“ Димитър Делийски. В анализа, озаглавен „За костите на Самуил и „лъжливото Овчарче” авторът предполага, че археологът вероятно не притежава професорска титла, защото в биографията си Овчаров е посочил, че я е получил в Международния славянски университет в Москва. А такъв не съществува в руската столица, има в Харков. В Москва се намира Международният славянски институт, но в него няма специалност история, в която българинът да е станал професор. Факултетите там са по психология, чужди езици, икономика, право, дизайн, актьорство и вокални изкуства. 

В първата част на статията Делийски коментира откриването на костите на цар Самуил и връщането им в България. Във втората става дума за Николай Овчаров.

„… Друг един археолог, роден във Велико Търново, обявил се за професор, от години поругава старобългарската крепост Перперак. Първата му работа беше да я погърчи, като я нарече Перперикон… Става дума за самоназовалия се „български Индиана Джоунс” Николай Овчаров, който непрестанно се изявява по медиите. В периода 6-10 октомври той шокира вярващите християни, скандализирайки най-светите им естетически чувства, като, наврял се в един разкопан гроб, избълва новината, че разкритите скелети на майка с дете в ръцете изразявали образа на св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)!? В съседния гроб пък бил открил вампир! Впрочем в последните години вампироманията обхвана повечето наши археолози, та как и той ще остане по-назад!

… Но да оставим настрана „научните” му нелепости, с които си заслужи прозвището „лъжливото Овчарче” – такива, като обявяването на турски гробища за римски (за което му се смя цяла Турция) и „довеждането” на св. Никита Ремесиански от Ремесия на Перперак. По-любопитен е казусът с професорската му титла. Според неговата биография, разпространена в интернет, от 2003 г. той е „дипломиран професор” в Международния славянски университет в Москва.

Истината обаче е, че през 2003 г. такъв вуз в руската столица няма. Още на 5 декември 1994 г. Международният славянски университет и обществената организация „Руско земско движение“ образуват Международен славянски институт, който на следващата година получава лиценз за образователна дейност, а едва на 23 декември 2002 г. му е даден държавен регистрационен номер. Но в него няма исторически факултет!

Пита се в задачата кой, къде и кога е дал професорска титла на Николай Овчаров?“

Потърсихме директора на Националния археологически институт с музей към БАН Людмил Вагалински. Той обясни, че при тях Николай Овчаров се води доцент: „Не знам за този институт или университет в Русия. Мисля, че това не е най-важното, което трябва да занимаваме обществеността – както виждате имаме си доста други сериозни грижи. Това, което мога да и отговоря като директор на Националния археологически институт с музей към БАН, в който работи Николай Овчаров, е, че по щатно разписание той е доцент. Но иначе е доктор на историческите науки.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90