Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Избран е нов ректор на Художествената академия

Проф. Николай Драчев зае поста с 63 гласа от Общото събрание на учебното заведение

Проф. Николай Драчев е автор на стенописи и витражи на места по целия свят – от църкви до ресторанти „Макдоналдс“. - Избран е нов ректор на Художествената академия

Проф. Николай Драчев е автор на стенописи и витражи на места по целия свят – от църкви до ресторанти „Макдоналдс“.

Проф. Николай Драчев е новият ректор на Националната художествена академия. Той бе избран с 63 гласа от Общото събрание на учебното заведение на 30 ноември – и пое поста от предшественика си проф. Светослав Кокалов.

Другите двама кандидати за ректор бяха професорите Георги Янков и Виктор Паунов, получили съответно 26 и 22 гласа в своя подкрепа.

Николай Драчев е роден през 1952 г. в Кърджали. Завършва средното си образование в Художествената гимназия в София. През 1978 г. се дипломира в Националната художествена академия, специалност „Стенопис“. От 1980 г. е преподавател в Средно специално художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров“, София, и е директор на училището до 1998 г.

От 1998-а Драчев е доцент по стенопис в едноименната катедра на НХА. През 2004 г. става професор по стенопис. В периода 2004-2007 г. е заместник-декан на Факултета за изящни изкуства. От 2007 до 2015 г. е декан на изящния факултет.

Николай Драчев създава стенописи във ВНВУ Велико Търново; АПК Сандански; ОК Раднево; ТПО „Българска книга”, София; училище „Христо Ботев” Сандански и др.; негови творби са притежание на Музейна сбирка Тервел; Музей Дулово; ІІІ-та  поликлиника, София; Клуб-ресторант Самоков и др. (1978 – 1988 г.). Участва в Международна лятна академия в гр. Виртон, Белгия (1983); Международен семинар за монументални изкуства в гр. Сенек (1986); Международен симпозиум по проблемите на съвременното изкуство в град Варшава (1989) и др.

Рисува стенопис в Университета в гр. Боуру, Бразилия (1997). Създава витражи в църквата „Св. Георги”, София; Стопанска банка – Радомир; ресторанти „Макдоналдс” във Варна и Пазарджик (1998-203); витражни тавани и колони в хотел „Даунтан” (2000); витражи в „София Ленд”, декоративна рекламна стъклена пластика „Девин” (2002); витражи във Виенски салон – Киев; витражна икона (частна колекция, Бразилия, 2002-2003); декоративно пано в административна сграда, Чамкория (2003); витражи в параклис „Св. Екатерина” (2004) и др. Изпълнява многобройни витражи и лампи в техника „Тифани” в страната и чужбина.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС