Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Профон“ отписа 8 млн. лв. на музиканти в КТБ

Те са част от непотърсени 20 млн. лв.

 - „Профон“ отписа 8 млн. лв. на музиканти в КТБ

„Профон“ прежали 8 милиона лева в КТБ, научи „Площад Славейков“. Това е една от банките, в които частното дружество за колективно управление на сродни права в музиката държи приходите си, събирани от медии, хотели, ресторанти, търговски центрове, бензиностанции, фризьорски салони…

Тези пари са част от общо 20 милиона лева, непотърсени от изпълнителите и продуцентите, постъпвали в организацията от 2000 г. насам. Според запознати, голяма част от парите вероятно са дошли от чалгата. Преди години собственикът на „Пайнер“ инж. Митко Димитров напуска „Профон“ и приходите им не са били поискани.

Отписаните милиони в Корпоративна банка не са само 8. С лихвите са около 10 милиона лева. Били са на два влога, оставени на срочен депозит при 7% лихва, след решение на Управителния съвет на „Профон“. С лихвите са били плащани заплатите на администрацията в дружеството.

Въпреки липсата на милионите, невъзможно е „Профон“ да фалира, убедени са музиканти. Всеки от членовете на правозащитната организация е получил парите си, които са били отчетени от нея. Приходите са влагани в още две банки.

Тъй като има 5-годишен давностен срок, непотърсените пари могат да бъдат преразпределяни в дружеството. Това е направено неотдавна, когато „Профон“ разпределя част от милионите между своите членове и дори дарява на два музикални фонда по около 100 000 лв. Един от тях е Българска музикална асоциация (частно сдружение), чийто изпълнителен директор е перкусионистът Калин Вельов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg