Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Прогноза за шесто място на България на „Евровизия“

Българите във Великобритания може да гласуват едновременно за Виктория и за Васил Гарванлиев от Северна Македония

Виктория на репетициите за полуфинала на „Евровизия“, тя ще излезе на сцената в Ротердам на 20 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Прогноза за шесто място на България на „Евровизия“

Виктория на репетициите за полуфинала на „Евровизия“, тя ще излезе на сцената в Ротердам на 20 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За двама стиска палци България на „Евровизия“ тази година – за българка и македонец с български произход, Виктория Георгиева и Васил Гарванлиев. Песенният конкурс започна в понеделник в Ротердам, Нидерландия. Миналата година поради пандемичните ограничения „Евровизия“ бе отменена. Нашата участничка ще пее под номер 13 на втория полуфинал, който ще се проведе на 20 май, а македонецът ще пее днес, 18 май, на първата полуфинална вечер.

Представителите на 39 страни участват на двата полуфинала на 18 и 20 май, на финала на 22 май ще се представят 26 страни.

В момента в Ротердам присъстват делегации на 34 от държавите участнички. Останалите пет не успяха да присъстват на живо заради продължаващи пандемични ограничения и карантина. Сред делегациите на Полша и Исландия бяха открити положителни проби за коронавирус, което доведе до задължителната изолация и на представителите на Румъния и Малта. Австралийската участничка Монтен пък ще участва онлайн, защото властите на страната забраняват излизането в други държави.

На финала в събота публиката ще бъде от 3500 души, които ще са в залата без маска, но само ако са показали отрицателен тест за коронавирус.

Българката Виктория Георгиева участва с песента „Growing Up is Getting Old” (Порастването е остаряла работа). Тя спечели правото да участва на „Евровизия” още миналата година, но поради отмяната на конкурса ще представи България в Ротердам през 2021 г. с нова песен. През 2020г. букмейкърите ѝ отреждаха първото място, а сега предвиждат, че ще се класира шеста. Първото място предполагат, че ще спечели италианската рок група „Maneskin“ с песента „Zitti e buoni” (Млъкни и добре).

На конкурса в Ротердам ще излезе и македонецът с български паспорт Васил Гарванлиев. Неговото участие беше повод за социално недоволство сред македонците, защото той не крие българския си произход. Впечатляващо е, че българското посолство в Англия е представило като възможност за гласуване от българите в Обединеното кралство и двете песни – българската и македонската. За него букмейкърите прогнозират 37-о място.

„Евровизия“ на 65 г.

Тази година „Евровизия“ – младежкият в същността си конкурс за песен, става на 65 години. Конкурсът е по-стар от футболния шампионат на Европа и от наградите „Грами“. За пръв път „Евровизия” се провежда през 1956 г. в Швейцария.

Ще ви представим някои от най-забележителните, първи и най-добри изпълнители, печелили „Евровизия“ през годините.

Първи победител: Лиз Асиа, Швейцария, 1956 г

Домакините от Швейцария стават и победители на първата „Евровизия”. В първото издание на конкурса участват само 7 страни – Белгия, Франция, Федерална република Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Швейцария. Всяка от страните участнички представя по две конкурсни песни, изпълнени от двама или от един изпълнител. Лиз Асиа се явява с две песни. По това време тя е вече известна изпълнителка в Европа.
По-късно тя се връща в конкурса – през 1957 г. заема осмо място, а през 1958 г. става втора. Лиз Асиа умира през 2018 г.

Най-политически победител: Масиел, Испания, 1968 г.

През 1968 г. „Евровизия” се провежда в Лондон. Конкурсът е спечелен от испанската певица Масиел, което озадачава всички – изпълнението на испанката изглежда твърде обикновено и доста аматьорско. Фаворит на публиката по това време е Клиф Ричард, който губи от Масиел само с една точка. В тези години класирането става след гласуване на специално жури, публиката все още не взима участие. По-късно става ясно, че ключова роля в победата на Масиел има испанският диктатор Франсиско Франко. Първо той забранява на победителя на национално ниво Хуан Мануел Серате да пътува за Лондон, защото щял да изпълни песен на каталунски. Изпращат по лично нареждане на Франко родената в Мадрид Масиел. Диктаторът плаща за бързо и масово популяризиране на песента „Ла-ла-ла” в цяла Европа, където я излъчват по всички телевизии и радиостанции. Според твърдения на свидетели, Франко раздава и подкупи на журито. След победата в „Евровизия” Масиел получава и голяма държавна награда.

Но времето поставило всичко по местата. Масиел издава повече от 50 албума, но никога не достига световна слава. Затова пък класираната на второ място песен на Клиф Ричард „Congratulations” покорява чартовете и се продава в милионни тиражи.

Най-популярен победител: АББА, Швеция, 1974 г.

За мястото на най-популярен победител в „Евровизия” спорят АББА, Селин Дион и Тото Кутуньо, но никой днес не би отрекъл, че най-шеметният растеж е на шведската група. Успехът ѝнадминава всякакви очаквания, те побеждават дори времето, влизат в Залата на славата на рокендрола, техните песни се интерпретират и до днес във филми, мюзикъли, като кавъри от репертоара на млади изпълнители.

Всичко това се дължи на участието на АББА в „Евровизия” през 1974 г. с култовата песен „Waterloo”. И до днес това се смята за най-добрата песен-победител в 65-годишната история на конкурса.

Единственият двукратен победител: Джони Логан, Ирландия, 1980 и 1987 г.

Мнозина изпълнители са участвали повече от един път в „Евровизия”, някои от тях са попадали в първата тройка два пъти. Но само един певец е ставал двукратен победител на конкурса – ирландецът Джони Логан през 1980 и 1987 г. Като имаме предвид, че е песенен конкурс, може дори да му признаем и трета победа – именно негова песен изпълнява през 1992 г. Линда Мартин от Ирландия, която заема първото място. Неслучайно в родината си Логан е наричан „Мистър Евровизия”. Успехите му не се ограничават с това – той е издал повече от двайсетина музикални албума, бил е по върховете на музикалните класации и е водил собствено шоу в Би Би Си.

Най-млад победител: Сандра Ким, Белгия, 1986 г.

„Евровизия” най-често е трамплин за стартиращи музикални кариери. През 1986 г. едно 13-годишно дете решава, че му е време да стане звезда. Сандра Ким печели конкурса с песента „J’aime la vie”. Към този момент в регламента на шоуто няма изискване за минимална възраст на участниците, но все пак се разразява скандал. В песента си Сандра Ким казва, че е на 15, и това разминаване кара представителите на Швейцария, заела второто място, да подадат апелация за дисквалификация на младата певица. Това не се случва и така Сандра Ким за вечни времена остава най-младата победителка в шоуто, в което вече не могат да участват певци, ненавършили 16 години. Въпреки победата, Ким не става звезда. След като навършва пълнолетие, тя започва работа в телевизията и днес е режисьор на мюзикъли.

Най-разкрепостената победителка: Дана Интернешънъл, Израел, 1998 г.

„Евровизия” играе огромна роля в това да направи ЛГБТК+ хората по-видими в попкултурата. Гръмката победа на Кончита Вурст през 2014 г. е предшествана от Пол Оскар от Исландия, който открито обявява хомосексуалността си в едни доста по-консервативни времена. Само година след него – през 1998 – на сцената излиза неподражаемата израелска трансджендър певица Дана Интернешънъл. Песента ѝ „Дива” е хит и до днес. Дана Интернешънъл получава световна слава – тя става първата израелска изпълнителка с интервю в MTV, участва в музикалната програма на Би Би Си „Топ оф дъ попс” и се появява на прайд паради с Кайли Миноуг и „Степс”. През 2011 г. Дана отново се явява на „Евровизия”, но губи още на полуфиналите. Днес певицата е активист на движение против домашното насилие.

Най-странен победител: „Лорди”, Финландия, 2006 г.

„Всичко, което ни трябва, е мълния, която смъртно да порази лъжепророците” – това е част от текста на песента, с която финландците от „Лорди” победиха на „Евровизия” през 2006 г. Те сякаш изникнаха на сцената директно от ада – целите в латекс и дяволски грим. И спечелиха. Тежкият рок е изключителна рядкост на „Евровизия” и това вероятно е впечатлило зрителите. Славата им отминава бързо, след година концерти по света с короната на победата, „Лорди” се връщат във Финландия, където стават маргинална рок група. Имат издадени 10 албума, последният от 2020 г. след тригодишно затишие.

Най-убедителен победител: Салвадор Собрал, Португалия, 2017 г.

Никой не предполагаше какво ще се случи, когато свенливият млад мъж, сам на сцената, без беквокали и танцьори, с песен на португалски, написана от сестра му, излезе на сцената на „Евровизия”. Сякаш нищо от елементите на неговото изпълнение не подсказваше, че ще събере рекорден брой точки за цялата история на конкурса – цели 758. Болният от сърце Салвадор Собрал изпя песен за сърцето и спечели публиката на Европа. След конкурса певецът беше опериран и продължава да твори. Издал е един албум под името „Paris, Lisboa”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg