Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Програмираха бактерия, която открива рак в черния дроб

Учен твърди, че едноклетъчните организми могат да изпълняват функции, подобно на компютрите

Програмираната бактерия на Тал Данино произвежда ензими, когато се сблъска с тумори. - Програмираха бактерия, която открива рак в черния дроб

Програмираната бактерия на Тал Данино произвежда ензими, когато се сблъска с тумори.

Тал Данино – изследовател от Масачузетския институт по технология, е програмирал бактерия с генетичен код. Той твърди, че измислената от него система би могла да идентифицира и друг вид рак, съобщава Би Би Си. За момента изобретението му е тествано само върху лабораторни мишки.

Гризачите са хранени с пробиотична бактерия, подобна на тази, която се намира в киселото мляко. Бактерията произвежда ензими, когато се сблъска с тумори.

„Много е трудно да се открие карцином на черния дроб, затова медицината има спешна нужда от помощ в тази област“, твърди Данино. Карциномът на черния дроб е вторият по смъртност рак, който по данни на Световната здравна организация през 2012 г. е причинил кончината на 745 хиляди души.

„Има повече бактерии в човешкото тяло, отколкото има звезди в галактиката – казва Данино. – Нашият организъм е цяла вселена, а ние може да програмираме едноклетъчните организми така, както го правим с компютрите. Но взаимовръзката между биологията и компютърните технологии е още в много ранна фаза.“

Изследванията показват, че често в туморите има високо съдържание на бактерии. Някои експерти предполагат, че бактерията се крие там, защото там не би могла да бъде атакувана от имунната система.

Следващият етап от проучването на Данино ще е да използва програмираната бактерия, за да разкрие други форми на рак.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС