Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Произходът на „Произходът“

Експерти са 99% убедени, че моделът от прочутата картина на Гюстав Курбе е балерината Констанс Кьони

„Произходът на света“ (в средата) е една от най-скандалните картини на XIX век. - Произходът на „Произходът“

„Произходът на света“ (в средата) е една от най-скандалните картини на XIX век.

Една от най-големите мистерии в изкуството може би вече е разрешена. Ясна е самоличността на модела, позирал за най-скандалната картина на XIX в. –  „Произходът на света“ на Гюстав Курбе (1866). Експерти твърдят, че са „99% убедени“, че на платното е полегнала парижката балерина Констанс Кьонио. Творбата и до днес поражда разгорещени дебати – до 2011 г. картината бе непрекъснато цензурирана от Фейсбук, припомня френският „Фигаро“.

Десетилетия наред историците смятаха, че голото тяло от произведението е любовница на автора – ирландската моделка Джоана Хифернан, чието име освен с Курбе, се свързва и с приятеля му – американския художник Джеймс Уислър.

Но въпреки това, съмненията не се разсейват – главно защото изобразеното тъмно окосмение не отговаря на червения цвят на косата на Хифернан. Доказателство за това коя е жената от картината е намерено в личната кореспонденция между френските писатели Александър Дюма-баща и Жорж Санд, които споменават бивша балерина от Парижката опера.

Кьонио била любовница на османския дипломат Халил Шериф Паша, когато картината била нарисувана през лятото на 1866 г. Именно Халил поръчал картината на Курбе, за да я включи в еротичната си колекция.

Френският историк Клод Шоп открил връзката с балерината, преглеждайки копия на писмата на Дюма. В един конкретен абзац се чете:

Човек не може просто да нарисува най-деликатното и най-дълбокото интервю на госпожица Кьонио от Операта“.

След консултация с оригинала на писмото, става ясно, че всъщност думата „интервю“ е била „интериор“, но била сбъркана при преписването.

По принцип правя открития, ако съм работил дълги години – споделя Шоп, чиято книга за арт мистерията ще излезе на пазара следващата седмица. – Тук стана веднага, почти е нечестно.

Когато „Произходът на света“ е създадена, Кьонио вече била пенсионирана балерина на 34 години и се състезавала за вниманието на Халил Паша заедно с популярната за времето си куртизанка Мари-Ан Детурбе. Детурбе, позната още и като Жан де Турбе, имала литературен салон и известно влияние в културните среди. По-късно, тя се превърнала в графинята на Луан, а някои допускат, че именно тя е позирала на Курбе.

Но описанието на „красивите черни вежди“ на балерината отговаряли най-точно на тъмните пубисни косми от „Произходът на света“. Експертите смятат, че навремето много хора са знаели кой е моделът от картината, но тъй като Кьонио се превърнала в уважавана дама заради филантропските си наклонности, фактът бил потулен, а съвсем скоро и забравен.

Когато починала през 1908 г., балерината включила в завещанието си картина на Курбе с камелии, които по времето на романа на Дюма „Дамата с камелиите“ били символ на куртизанската култура. Някои предполагат, че картината може да е подарък от пашата.

Халил бил прочут колекционер на изкуство от турско-албанско семейство. Поръчвал редица картини в страните, които посещавал, включително „Алжирски жени“ от Дьолакроа и „Турска баня“ от Жан Огюст Доминик Енгър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС