Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Произведения, създадени с изкуствен интелект, са авторски

Под защитата на закона не попадат единствено произведения, плод изцяло на машини

ИИ версия на портрет от Модиляни в лондонска галерия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Произведения, създадени с изкуствен интелект, са авторски

ИИ версия на портрет от Модиляни в лондонска галерия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Произведения, създадени с помощта на изкуствения интелект, също може да се ползват с авторско право, постанови Американската служба за авторското право, цитирана от „Холивуд Рипортър“. Не могат да бъдат защитени единствено онези творби, които са изцяло създадени чрез изкуствен интелект, уточняват от държавната служба, тъй като законът е предвиден за „продуктите на човешката креативност“.

Творбите с участието на ИИ, които също може да се ползват с авторско право, са свързани и с човешка намеса, която да подреди и подбере материалите „по достатъчно креативен начин, така ме получената работа да представлява оригинално авторско произведение“.

Изкуственият интелект стремително си проправя път в почти всички сфери на човешкия живот, включително в изкуството. Уточнението от Американската служба за авторското право идва насред нарастващи искове за защита на произведения, създадени изцяло или с помощта на машини. Всички те са били отхвърлени, с изключение на един комикс, чиито илюстрации са произведение на ИИ. Самите изображения не са били защитени поотделно.

Определящият фактор е степента, в която човек е имал „творчески контрол върху изразяването на произведението и всъщност е формирал традиционните елементи на авторството“, казват от Службата. Един художник например може да модифицира материал, първоначално генериран от ИИ, до такава степен, че да отговаря на стандарта за защита. В тези случаи авторските права ще важат само за елементите на произведението, създадени от хора.

Изкуственият интелект все по-сигурно си проправя път – наскоро версия на „Момичето с перлената обица“ замени временно оригинала в „Маурицхойс“, докато автентичното произведение е част от блокбъстъровата изложба на Вермеер в Райксмузеум. Авторът му твърди, че е използвал „Midjourney“ и Фотошоп за произведението си. Преди дни комедийният сериал „Саут Парк“ представи нов епизод, чийто сценарий е бил написан от ИИ.

Вижте още: „МОМИЧЕТО С ПЕРЛЕНАТА ОБИЦА“, ВЕРСИЯ НА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, СМЕНИ ОРИГИНАЛА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90