Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Произведено от (студентите на) Академията в Пловдив

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство представя пред публика най-талантливите си възпитаници

Кулминацията на новия фестивал ще бъде в Античния театър в Пловдив. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Произведено от (студентите на) Академията в Пловдив

Кулминацията на новия фестивал ще бъде в Античния театър в Пловдив. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Мултижанров фестивал организира Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив на 8 и 9 юни под тепетата. В двата дни на „Made at the Academy“ класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор ще бъдат представени на различни сцени и локации от студенти и преподаватели, водещи имена в българското съвременно изкуство.

На 8 юни от 18.00 ч. фестивалът ще стартира на Римския стадион с документалната изложба „Архитектурното богатство на Академията“, подготвена от проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев. На мобилни конструкции се проследява историята на сградите, в които се помещават днес специалностите на Академията – прочутото Жълто училище; Централната сграда, разположена непосредствено до Античния театър, проектирана от една от първите жени архитектки в България – арх. Винарова; красивото Славейково училище, в което е преподавал Петко Р. Славейков; артистичното Зелено училище; сградата на ул. „Съборна“, проектирана от арх. Йосиф Шнитер и др. Изложбата ще продължи до края на юни.

Два часа по-късно, в 20.00 ч., също на Римския стадион, Академичният оперен театър с художествен ръководител доц. Пламен Първанов ще представи оперетата „Ба-та-клан“ на Жак Офенбах с диригент Алия Хансе и режисьор Ивайло Михайлов.

На 9 юни, от 18 ч., залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 15 ще отворят врати за Годишната изложба на факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности: графичен дизайн и фотография, педагогика на обучението по изобразително изкуство, сценография, фотография, дизайн на облеклото, стенна живопис, живопис, графика, скулптура и др. Ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

Същата вечер от 20.30 ч. Академията събира пловдивчани и гости на града в Античния театър за кулминацията на фестивала – представителния концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на Хор на студентите, Ансамбъл съвременни танцови техники, Академичния народен хор, Академичен фолклорен ансамбъл, Академичен народен оркестър, Академичен смесен хор Гаудеамус, Студентска поп и джаз формация при АМТИИ, Интро квартет.

Като най-значима образователна културна институция в Пловдив, АМТИИ има амбицията да превърне фестивала „Made аt the Academy” в ежегоден арт форум, на който публиката да става свидетел на успехите на Академията в подготовката на бъдещи творци и заедно с това оформя техните качества в естествена сценична публична среда.

Всички събития на фестивала са със свободен вход.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg