Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Проклятието „Макбет“ – от Банчо Банчевски до Крис Рок

Не споменавайте напразно Шекспировата пиеса, ще ви застигне проклятие, гласи старо театрално поверие

Това ръкостискане между номинираните Уил Смит (за „Методът Уилямс“) и Дензъл Уошингтън (за „Макбет“) вероятно е активирало „Проклятието  на Макбет“ на наградите „Оскар“ тази година. Снимка: ЕПА/ГНЕС - „Проклятието „Макбет“ – от Банчо Банчевски до Крис Рок

Това ръкостискане между номинираните Уил Смит (за „Методът Уилямс“) и Дензъл Уошингтън (за „Макбет“) вероятно е активирало „Проклятието на Макбет“ на наградите „Оскар“ тази година. Снимка: ЕПА/ГНЕС

Свръхестествени сили може би имат пръст в случая с шамара на Уил Смит от наградите „Оскар“. Коментатори в социалните мрежи припомниха „проклятието на Макбет“, наричано още „шотландското проклятие“ – поверие в театралната индустрия, което гласи, че името на Макбет не бива да се споменава на сцена, освен ако не е по сценарий, тъй като иначе ще предизвика тежки последици.

Според легендата проклятието на пиесата на Шекспир е заложено от сборище на вещици. По-реалистичното обяснение се корени във факта, че заради популярността си пиесата много често се е играла в театри с финансови проблеми в миналото – понякога обаче високата цена на продукцията задълбочавала паричните неволи и в някои случаи дори водела до закриване на институциите.

Проклятието имало такава сила над актьорите, че те измислили няколко пречистващи ритуала, за да се предпазят от злото, сред които плюене през лявото рамо или рецитиране на стихове от друга пиеса на английския бард.

Много са случаите обаче, в които някои актьори не са били запознати с въпросните ритуали, като примерите датират от 1840 г. През 1937 г. след сценичен инцидент са ранени няколко актьори от състава на „Макбет“ в продукция на „Олд Вик“ с участието на Лорънс Оливие; през 1954 г. Чарлтън Хестън получава изгаряния от пожар, започнал по време на репетиции. През 1947 г. проклятието отнема живота на английски актьор Харолд Норман, който бил смъртно ранен с меч по време на представление на „Макбет“ в лондонския Репертоарен театър. През 1964 г. по време на спектакъла „Макбет“ пожар избухва в театър в Лисабон, Португалия.

С годините силата на проклятието се простира на снимачната площадка и на оперната сцена, като има дори и българска следа – през 1988 г. българският оперен певец Банчо Банчевски се самоубива по време на матине с „Макбет“ на Верди. Оперната постановка се предава на живо за радиото, когато Банчевски скача от балкона в „Метрополитън опера“ и загива на място.

Последната жертва на поверието изглежда е комикът Крис Рок, който на сцената на оскарите поздрави Дензъл Уошингтън за играта му във филма „Трагедията на Макбет“. Минути по-късно Рок, който не бе забелязан да плюе през лявото си рамо, нито да извършва някой от другите пречистващи ритуали, бе шамаросан от Уил Смит заради шега със съпругата му Джейда Пинкет Смит. След инцидента десетки зрители се сетиха за „проклятието на Макбет“…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах