POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прокуратурата: Болдуин изобщо не е трябвало да насочва оръжието към Хътчинс

Обвинителният орган на Санта Фе повдигна официално обвиненията си в непредумишлено убийство срещу актьора

Ако Болдуин бе провел задължителните проверки за безопасност с оръжейника и не бе насочвал оръжието срещу Хътчинс, трагедията можеше да бъде избегната, твърдят от прокуратурата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Прокуратурата: Болдуин изобщо не е трябвало да насочва оръжието към Хътчинс

Ако Болдуин бе провел задължителните проверки за безопасност с оръжейника и не бе насочвал оръжието срещу Хътчинс, трагедията можеше да бъде избегната, твърдят от прокуратурата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алек Болдуин открито е пренебрегвал обученията за безопасно боравене с оръжие на снимачната площадка на уестърна „Rust“, заяви прокуратурата на Санта Фе на 31 януари, когато официално бяха повдигнати обвиненията срещу актьора. Болдуин ще бъде съден за непредумишлено убийство след инцидент, в който револвер гръмна в ръката му и отне живота на операторката Халина Хътчинс миналата есен.

Делото е заведено срещу Болдуин, който не само изстрелва фаталния изстрел, но е и продуцент на филма. Срещу същите обвинения ще се защитава и оръжейникът на продукцията Хана Гутиерез-Рийд. Прокуратурата на Санта Фе твърди, че е събрала доказателства за „множество случаи на изключително безразсъдни действия“ и хаотична снимачна площадка с несериозно отношение към безопасността при боравене с оръжия, били те и реквизит, съобщава „Холивуд Рипортър“.

Посочени са и конкретни примери като случай, в който на снимачната площадка се провеждало обучение за безопасност при сцените с оръжия, но Болдуин бил разсеян и говорел по телефона с член на семейството си, разказа пред магистратите следователят Робърт Шилинг. Ако Болдуин бе провел задължителните проверки за безопасност с оръжейника и не бе насочвал оръжието срещу Хътчинс, „трагедията можеше да бъде избегната“, заключи Шилинг.

„Това безразсъдно отклонение от установените стандартни практики и протокол пряко води до смъртоносния изстрел – каза той пред съда. – Болдуин е знаел, че първото правило за безопасност е да не насочва оръжието към някого, по когото няма намерение да стреля.“

Изброени са още няколко случая, които имат пряка връзка със смъртта на Хътчинс, сред тях използването на истинско оръжие, а не на реплика при непланираните репетиции за сцена; неправилно издаденото разрешение отговорното лице Гутиерез-Рийд да напусне снимачната площадка, докато оръжието се използва; отклоняване от практиката актьорът да приема оръжието директно от оръжейника и от никой друг; нехайно поведение спрямо оплакванията за безопасността на снимачната площадка, както и липсата на задължителна проверка на револвера от оръжейника, която освен това е била наета без адекватните разрешителни за длъжността.

Ако съдебното жури ги намери за виновни, Болдуин и Гутиерез-Рийд може да влязат в затвора за до 18 месеца и да бъдат глобени с до 5 хил. долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg