Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Прокуратурата показа къде и как съхранява антиките на Божков (снимки, видео)

Канят специалисти от чужбина за експертна оценка

Част от колекцията на Васил Божков, съхранявана в НИМ. Снимка: Специализирана прокуратура - Прокуратурата показа къде и как съхранява антиките на Божков (снимки, видео)

Част от колекцията на Васил Божков, съхранявана в НИМ. Снимка: Специализирана прокуратура

Прокуратурата показа за пръв път след изземването на колекцията на Божков как и къде съхранява артефактите от нея. Във видеото, публикувано в сайта на прокуратурата, са заснети множество предмети, съхранявани върху оригиналните поставки от музей „Тракия”, но във витрините на Националния исторически музей.

Тази визуализация на съкровището показва, че съхраняването е съобразено с изискванията за подобни безценни предмети.

Във видеото на прокуратурата се виждат експонати, които никога не са показвани пред публика – два ритона с протоме на рис, идентични, изложени в отделна витрина. Ритонът с протоме на козел, за който Васил Божков писа във Фейсбук, че се е появил на търг зад граница, не се забелязва в заснетите кадри. Часове по-късно той бе показан в репортаж на Би Ти Ви.

Общо предметите от колекция „Васил Божков”, които се съхраняват в Националния исторически музей към момента, са 6778, се казва в сайта на прокуратурата.

Днес Специализирана прокуратура обяви, че ще поиска експертна оценка от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да оценяват иззетите от сградата на „Нове интернал“ ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

„С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз“, се казва в официалното съобщение.

Експертите ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, които са и културни ценности.

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах