Прокуратурата показа къде и как съхранява антиките на Божков (снимки, видео)

Канят специалисти от чужбина за експертна оценка

Част от колекцията на Васил Божков, съхранявана в НИМ. Снимка: Специализирана прокуратура - Прокуратурата показа къде и как съхранява антиките на Божков (снимки, видео)

Част от колекцията на Васил Божков, съхранявана в НИМ. Снимка: Специализирана прокуратура

Прокуратурата показа за пръв път след изземването на колекцията на Божков как и къде съхранява артефактите от нея. Във видеото, публикувано в сайта на прокуратурата, са заснети множество предмети, съхранявани върху оригиналните поставки от музей „Тракия”, но във витрините на Националния исторически музей.

Тази визуализация на съкровището показва, че съхраняването е съобразено с изискванията за подобни безценни предмети.

Във видеото на прокуратурата се виждат експонати, които никога не са показвани пред публика – два ритона с протоме на рис, идентични, изложени в отделна витрина. Ритонът с протоме на козел, за който Васил Божков писа във Фейсбук, че се е появил на търг зад граница, не се забелязва в заснетите кадри. Часове по-късно той бе показан в репортаж на Би Ти Ви.

Общо предметите от колекция „Васил Божков”, които се съхраняват в Националния исторически музей към момента, са 6778, се казва в сайта на прокуратурата.

Днес Специализирана прокуратура обяви, че ще поиска експертна оценка от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да оценяват иззетите от сградата на „Нове интернал“ ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

„С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз“, се казва в официалното съобщение.

Експертите ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, които са и културни ценности.

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах