Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Прокуратурата заличи марката „Телеграф”

Да се готвят ли „Монитор”, „Стандарт” и „Галъп”?

Вляво - сайтът на българския вестник „Телеграф”, горе вдясно е главата на британския The Тelegraph, а под него - имитиращият Telegraf - Прокуратурата заличи марката „Телеграф”

Вляво - сайтът на българския вестник „Телеграф”, горе вдясно е главата на британския The Тelegraph, а под него - имитиращият Telegraf

Опит на вестник „Телеграф” да се отърве от имитиращ името му сайт с помощта на прокуратурата предизвика неочаквани последици за… вестник „Телеграф”.

След като главният редактор на таблоида Васил Захариев сигнализирал за наличието новинарски сайт, който използва почти същия интернет адрес като този, на който вестникът публикува ежедневно първата си страница, прокуратурата се задействала. Но вместо да нареди на новинарския сайт да си смени името, в края на май обвинител от Софийската районна прокуратура (СРП) наредил на Патентното ведомство да заличи марката „Телеграф“ на изданието на депутата от ДПС Делян Пеевски, са потвърдили от СРП пред „Свободна Европа”.

Интернет адресът на в. „Телеграф” е telegraph.bg, а на сайта, който публикува новини от различни други медии – telegraf.bg. Прокурор Тодоров обаче е забелязал съвсем друг проблем, макар и от подобен характер. Според него българският в. „Телеграф“ е копирал в името и адреса си заглавието и адреса на британския „The Telegraph”, което „води и до заблуда на потребителите в България, че има нещо общо между двете информационни издания“.

Разликата в интернет адресите на българския и британския вестници е в домейните, които са съответно са bg и co.uk. Затова пък сайтът telegraf.bg използва в заглавието си готически шрифт, много подобен на този от главата на английския вестник.

Възниква въпросът как би реагирала прокуратурата, ако получи и други подобни сигнали. Например за друг вестник на Пеевски – „Монитор” (monitor.bg), който повтаря отчасти името и адреса на „Крисчън Сайънс Монитор” (csmonitor.com). Или някой сигнализира за в. „Стандарт”, чието име напомня подозрително за лондонския „Ивнинг Стандарт” (Standart.co.uk)?

Но докато думите „телеграф“, „монитор“ и „стандарт“ съществуват и в българския, и в английския език и нямат отличителен характер, какво да кажем за социологическата агенция „Галъп Интернешънъл – България”, която няма нищо общо нито със Джордж Галъп, нито със създадената от него компания за социологически проучвания Gallup Inc.?

Междувременно, след бурните реакции на двата вестника и заглавията „Мракобесна атака на прокуратурата…” и „Тодоров от СРП разпореди да се закрие вестникът”, ръководството на прокуратурата е усетило, че май е станал гаф и Градската прокуратура (СГП) по линия на инстанционния контрол вече е изискала преписката по сигнала, са уточнили от СГП пред „Свободна Европа”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах