Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Прокуратурата заличи марката „Телеграф”

Да се готвят ли „Монитор”, „Стандарт” и „Галъп”?

Вляво - сайтът на българския вестник „Телеграф”, горе вдясно е главата на британския The Тelegraph, а под него - имитиращият Telegraf - Прокуратурата заличи марката „Телеграф”

Вляво - сайтът на българския вестник „Телеграф”, горе вдясно е главата на британския The Тelegraph, а под него - имитиращият Telegraf

Опит на вестник „Телеграф” да се отърве от имитиращ името му сайт с помощта на прокуратурата предизвика неочаквани последици за… вестник „Телеграф”.

След като главният редактор на таблоида Васил Захариев сигнализирал за наличието новинарски сайт, който използва почти същия интернет адрес като този, на който вестникът публикува ежедневно първата си страница, прокуратурата се задействала. Но вместо да нареди на новинарския сайт да си смени името, в края на май обвинител от Софийската районна прокуратура (СРП) наредил на Патентното ведомство да заличи марката „Телеграф“ на изданието на депутата от ДПС Делян Пеевски, са потвърдили от СРП пред „Свободна Европа”.

Интернет адресът на в. „Телеграф” е telegraph.bg, а на сайта, който публикува новини от различни други медии – telegraf.bg. Прокурор Тодоров обаче е забелязал съвсем друг проблем, макар и от подобен характер. Според него българският в. „Телеграф“ е копирал в името и адреса си заглавието и адреса на британския „The Telegraph”, което „води и до заблуда на потребителите в България, че има нещо общо между двете информационни издания“.

Разликата в интернет адресите на българския и британския вестници е в домейните, които са съответно са bg и co.uk. Затова пък сайтът telegraf.bg използва в заглавието си готически шрифт, много подобен на този от главата на английския вестник.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Възниква въпросът как би реагирала прокуратурата, ако получи и други подобни сигнали. Например за друг вестник на Пеевски – „Монитор” (monitor.bg), който повтаря отчасти името и адреса на „Крисчън Сайънс Монитор” (csmonitor.com). Или някой сигнализира за в. „Стандарт”, чието име напомня подозрително за лондонския „Ивнинг Стандарт” (Standart.co.uk)?

Но докато думите „телеграф“, „монитор“ и „стандарт“ съществуват и в българския, и в английския език и нямат отличителен характер, какво да кажем за социологическата агенция „Галъп Интернешънъл – България”, която няма нищо общо нито със Джордж Галъп, нито със създадената от него компания за социологически проучвания Gallup Inc.?

Междувременно, след бурните реакции на двата вестника и заглавията „Мракобесна атака на прокуратурата…” и „Тодоров от СРП разпореди да се закрие вестникът”, ръководството на прокуратурата е усетило, че май е станал гаф и Градската прокуратура (СГП) по линия на инстанционния контрол вече е изискала преписката по сигнала, са уточнили от СГП пред „Свободна Европа”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3