СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прокурорът, артистът, императорът и любовницата му

В Русия и след комунизма опитите за убийство на творческата свобода продължават. Вече не по идеологически, а по религиозни и патриотични причини

Премиерната дата на филма „Матилда“ е 25 октомври 2017-а. - Прокурорът, артистът, императорът и любовницата му

Премиерната дата на филма „Матилда“ е 25 октомври 2017-а.

Тази история е предизвикана от един още недовършен филм, но самата тя плаче за екранизация. В нея има красива жена, талантлив артист, император и неговата любовница-балерина, министър, генерал-майор, депутати и един крайно амбициозен, безмилостен бивш прокурор – вълнуваща руска (мело)драма със силни страсти, налудничава религиозност, патриотизъм, лек аниме сексапил, омраза по неясни причини и много глупост. По случайност безмилостният прокурор, депутатът, красивата жена и генерал-майорът са едно и също лице. То също е и покемон.

Режисьорът е Алексей Учител – народен артист на Руската федерация, носител на „Ника“, „Кинотавър“, „Златен Св. Георги“ и „Златен орел“ (и др. все руски кинонагради), чийто нов и още непоказван филм „Матилда“ е в основата на скандала. Филмът разказва за връзката между Николай Романов (комуто предстои да стане последния руски император Николай II) и Матилда Кшесинска.

Матилда Кшесинска е прима-балерина на Мариинския театър, красавица и прелъстителка. Аферата й с Романов се случва в един кратък период от неговата младост, преди коронацията и брака му с Алиса фон Хесен-Дармщат. Филмът на нейно име, „Матильда“, е от приоритетния списък на Министерството на културата, дори и само защото премиерата му съвпада със 100-годишнината от Октомврийската революция.

Матилда Кшесинска – прима-балерина на Мариинския театър, красавица и прелъстителка

Наталия Поклонская е бивш украински прокурор с миловидна външност, която подкрепи публично анексията на Крим от Русия и бе назначен за главен прокурор на нелегитимната автономна република. Освен това Путин я удостои чин „държавен съветник по правосъдието III клас“, което съответства на званието генерал-майор. Междувременно тя се прочу по цял свят, благодарение на големите си невинни сини очи и няколко леко пикантни снимки в социалните мрежи. Медиите й лепнаха прякора „прокурорката-покемон“, а в Япония се превърна секссимвол и се появиха стотици анимета с образа й. От октомври 2016 г. прокурорката-покемон вече е депутатка-покемон, естествено от партията на Путин.

Прокурорката-покемон

Може би малко изненадващо за българските (така наречени) „русофили“, Поклонская смята Ленин за изверг и го поставя редом до Троцки, Хитлер и Мао Дзедун – „тирани, заради които през XX век е пролято море от човешка кръв“. Нейният герой (освен Путин) е „добрият и милостив държавник“ Николай II (разстрелян от болшевиките без съд и присъда заедно с жена си и децата им). През 2016-а Поклонская се включи в марша на Безсмъртния полк, понесла не портрета на някой роднина, загинал в бой с хитлеризма, а с икона на Николай II. Това е все едно на марша на Безсмъртния полк у нас на 9 май, редом с Шаренкова, Нона Йотова и чугунените глави, понесли портрети на Сталин, Димитров и Ленин, да се включат и потомците на техните жертви – с портрети на Райко Алексиев, Никола Петков, Георги Марков…

Шествие на Безсмъртния полк, начело с Поклонская

Атаките срещу Учител и филма му „Матилда“ започнаха през есента, веднага след излъчването на първия му трейлър, когато  представители на общественото движение „Царски кръст“ обвиниха режисьора в „изкривяване на историческите събития“ и „антируски и антирелигиозни провокации в сферата на културата“ и се обърнаха за помощ към Главната прокуратора и депутатката Наталия Поклонская, вече известна с дълбоката си почит към последния цар, канонизиран за светец от Руската православна църква. Без де е гледала филма (по стара руска традиция) тя предполага, че филмът съдържа сцени, оскърбяващи чувствата на вярващите, затова настоява това да не бъде допуснато.

https://youtu.be/MgPudkgU1nM

Главната прокуратура провежда проверка на достъпните материали за филма и, по думите на Алексей Учител, не не открива нарушения. Прессекретарят на президента съобщава, че Путин няма позиция по проблема (дори и такава в защита на свободата на словото), защото филмът все още не е готов. Председателят на комисията по култура в Думата – режисьорът Станислав Говорухин – критикува идеята за проверка на филма и изразява надежда, че „подобни инициативи трябва да бъдат пресичани от корен“. Министерството на  културата съобщава, че въпросът за издаването на разрешение за филма ще се решава след завършването му.

Но в самия край на миналата година по искане на депутатката Поклонская, прокуратурата се заема с поредна проверка на сценария на филма. Междувременно все повече общественици, политици и „хора от народа“ се изказват остро срещу филма, който никой не е гледал. През януари 2017 г. в Министерството на културата е внесена петиция с искане за забрана на филма, подписана от 20 хиляди души. В края на януари се появи и информация, че неизвестната дотогава организация „Християнска държава – Света Рус“ (така де, след като има Ислямска, защо да няма и Християнска държава), във връзка с подготвяното разпространение на филма, е разпратила до директори на кина писмо, в което ги предупреждава, че ако пуснат „Матилда“, „салоните им ще горят“.

Любовна сцена между бъдещия император и балерината

През април 2017 г. поредната комисия, назначена по настояване на Поклонская, разглежда сценария и двата трейлъра и вижда „натрапване на лъжлив образ на Свети  Николай II, оскърбителен за религиозните чувства на вярващите“. Експертите (литературоведи, психолози, филолози) установяват, че „негативният образ на Николай II се формира от обстоятелството, че по сценарий персонажът отдава предпочитанията си на предизвикващата отвращение, имаща сходство с плъх или мишка Кшесинска, вместо на красивата си бъдеща съпруга“. При това тази оценка се отнася за външността на реалната Кшесинска, а външността на изпълняващата ролята й актриса Михалина Олшанска е определена като „удовлетворителна“. Резултатите от тази „експертиза“ са изпратени в прокуратурата.

Сцена от филма „Матилда“

През май самият Алексей Учител заяви, че „вече е уморен от войната на г-жа Поклонская срещу него и целия снимачен екип на филма“.

Последната новина от тази безумна сага е, че на 7 юни режисьорът е получил лично писмо от депутатката:

Случи се историческо събитие – споделя Учител пред НТВ, – получих персонално писмо от Поклонская“.

По думите му, писмото съдържа молба копие на вече завършения, но още непоказан филм „Матилда“, да бъде предадено за оценка на посечени от нея експерти. Учител й отговорил, че тъй като подобни форми на контрол не са предвидени в закона, няма да изпрати филма.

Няколко дни по-рано министърът на културата Владимир Медински нарече цирк ситуацията около „Матилда“:

Както е известно, от всички изкуства за нас най-важни са киното и циркът. Струва ми се, че историята с депутатката Поклонская, режисьора Учител и балерината Матилда вече е много по-близо до цирка. Трудно ми е да я коментирам“, признава министърът в отговор на въпрос на ТАСС.

Филмът „Матилда“ най-вероятно ще стигне до екраните – вече се вдигна много шум, а и Учител не е кой да е. Но този случай със сигурност ще вгорчи творческата обстановка. Тази морално-прокурорска-религиозно-обществена-депутатска цензура ще накара много режисьори, художници и писатели – особено по-младите и неизвестни – да се замислят дали да поставят, рисуват и пишат за това, което ги вълнува и готови ли са да понесат всички неприятности за това. Защото „Матилда“ далеч не е единствената жертва, през последните месеци имаше преждевременно закрити изложби, спрени оперни спектакли и постановки на мюзикъли – основно заради „накърнени религиозни чувства“. А вече се появиха и склонни към насилие православни екстремисти-фундаменталисти като така наречената „Християнска държава – Света Рус“…

Можем само да свалим шапка на тези руски творци, които в подобна обстановка продължават не само да работят и да отстояват идеите си, но и да го правят на световно ниво.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС