Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пролет през октомври в Лондон

Инсталация в „Кю Гардънс“ с хайку за съзерцанието и насладата от природата (снимки)

Червените нишки са в силен контраст с околната зеленина в оранжерията. Снимка: Чихару Шиота/„Кю гардънс“/Фейсбук - Пролет през октомври в Лондон

Червените нишки са в силен контраст с околната зеленина в оранжерията. Снимка: Чихару Шиота/„Кю гардънс“/Фейсбук

Пролет през октомври разцъфна в ботаническата градина „Кю гардънс“ в Лондон. „Къщата на умерения климат“, най-голямата викторианска оранжерия в наши дни, създава контекста на инсталацията „Хиляда пролети“ на японската артистка Чихару Шиота.

Шиота е позната със своите нестандартни произведения, които създава с гъста мрежа от конци, изплетена така, че да породи въпроси за човешкото съществуване. Инсталацията в „Кю гардънс“, окачена на тавана на оранжерията, представлява безчет яркочервени нишки и в тях са вплетени 5 хил. стихове хайку, писани от обикновени посетители на ботаническата градина. Стиховете са вдъхновени от различни истории на една тема – връзката между човека и природата.

„Японският език е възникнал от култура, която цени природния свят – коментира Шиота, цитирана от изданието „London Unattached“. – Много културни практики като икебана, бонсай и ханами са основани на съзерцанието и насладата от природата. За „Хиляда пролети“ избрах да се фокусирам върху хайкуто. Традиционното хайку споменава един от четирите сезона и най-често е вдъхновено от наблюдаването на природата.“

Пет хиляди стихове хайку са разпръснати в бурята от конци. Снимка: Чихару Шиота/„Кю гардънс“/Фейсбук

Инсталацията, която ще остане в градината до 31 октомври, е част от т. нар. „Японски фестивал“ на „Кю Гардънс“. Целият октомври е посветен на изкуството, културата и растенията от Страната на изгряващото слънце – в година, в която пътуванията зад граница са много по-редки. До края на октомври в „Осмоъгълната оранжерия“ може да се разгледа и градина в японски стил, съчетана с типично британски пейзажи, а в различни места в градината се отдава почит към хризантемата – възприемана в Япония като символ на дълголетието, обновлението и добротата.

Снимка: Чихару Шиота/„Кю гардънс“/Фейсбук

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах