POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пролет в Софийската филхармония с Джошуа Бел

Музиканти на световна величина пристигат у нас за пролетния полусезон на националния оркестър

Цигуларят Джошуа Бел последно свири със Софийската филхармония у нас през 2019 г. Снимка: Софийска филхармония - Пролет в Софийската филхармония с Джошуа Бел

Цигуларят Джошуа Бел последно свири със Софийската филхармония у нас през 2019 г. Снимка: Софийска филхармония

Суперзвездата на класическата музика Джошуа Бел се завръща пред българската публика през пролетта. Знаменитият цигулар, когото за последно слушахме през 2019 г., ще излезе на сцената в Зала „България“ на 9 март. Концертът му е част от пролетния полусезон на 2023 г. на Софийската филхармония.

Вече е ясно и програмата за гастрола на Бел, в нея влизат Сюита от операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин, Увертюра към оперетата „Кандид“ на Ленард Бърнстейн и Концерт за цигулка и оркестър, оп. 14 на Самюел Барбър. Диригент ще бъде Найден Тодоров.

Предишният концерт на Джошуа Бел у нас на 1 април 2019 г. бе сред най-бързо продадените събития на Филхармонията. Поради големия интерес от националния оркестър действаха извънредно и дори пуснаха лайфстрийм на живо за онези, които не успяха да се сдобият с билети.

Завръщането на Бел на българска сцена е само едно от интересните събития, които предстоят в началото на 2023-а с Филхармонията. На 30 март своят дебют в София ще направи Бомсори Ким. Южнокорейската цигуларка е само на 32 години, но вече има десет титли от световни международни конкурси като „Чайковски“, „Кралица Елизабет“, „Сибелиус“…

За първи път българската публика ще слуша още и Юлия Хаген (чело), Соянг Юн (цигулка) и Франческа Дего (цигулка).

Събитието на април несъмнено ще бъде гостуването на сестрите пианистки Лабек. Световното дуо, партнирало си със сър Саймън Ратъл, но и с Елтън Джон, ще излезе за първи път на българска сцена на 2 април. Двете ще представят Концерт за две пиана на Пуленк.

Две вечери  през април са посветени на 150-годишнината на Рахманинов. По този повод у нас пристига Валентина Лисица, родом от Киев, Украйна. Една от най-добрите изпълнителки на Рахманинов, пианистката ще свири в София на 21 и 23 април.

През май ценителите на операта ще слушат тенора Роберто Аланя, прочуто име от афишите на „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и „Метрополитън опера“. Той идва на 26 май.

В предстоящите през 2023 г. събития голямо вниманието е обърнато и на големите диригенти на съвремието ни. С първия ни оркестър ще работят още солисти и диригенти като Александър Улман, Дмитрий Юровски, Андре Ороско-Естрада, Саша Гьотцел, Сергей Накаряков, Сергей Хачатрян, Елена Башкирова, Юлиан Рахлин и Сара Мак Елрави.

Сред българските артисти се открояват имената на Минчо Минчев, Светлин Русев, Веско Ешкенази, Лия Петрова, Атанас Кръстев, Павел Златаров, Петър Македонски, Мартин Цонев и др.

Националният филхармоничен хор ще представи нови интересни програми под диригентството на Цветан Крумов, Кръстин Настев, Йосиф Герджиков и Петър Матев.

Образователната програма „Фортисимо“ ще преведе младата публика през света на класиката с „Моцарт за деца“, „Пролетта в музиката“, „Ромео и Жулиета“ и „Пътеводител на младия слушател“. Още през януари всички, които не успяха да си купят билет за „Замръзналото кралство“, ще имат втори шанс за това.

Концертите за 2023 г. вече са в продажба. До 31 декември важи 30% намаление на всички концерти на Софийската филхармония в Зала „България“ през 2023 г. и 50% намаление на всички абонаментни цикли. Притежателите на карта на Филхармоничното общество могат да се снабдят и с билет на половин цена за концертите през декември, ако си купят абонаментен цикъл за 2023 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg