Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пролетният панаир на книгата се мести на бул. „Витоша“

НДК в невъзможност да съвмести изложението с Председателството

Пролетният панаир на книгата ще бъде нещо като Алея на книгата, която се провежда на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Пролетният панаир на книгата се мести на бул. „Витоша“

Пролетният панаир на книгата ще бъде нещо като Алея на книгата, която се провежда на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

НДК тази година няма да бъде домакин на Пролетния панаир на книгата, научи „Площад Славейков“. Заради събития около Председателството традиционното изложение този път ще се проведе на открито – в пешеходната зона на бул. „Витоша“.

Първоначално събитието бе включено в културния календар на Двореца и организаторите на Панаира Асоциация „Българска книга“ (АБК) поканиха за участие издателствата. Така бе допреди седмица, когато от НДК решават, че е невъзможно да съвместят книжното изложение с ангажиментите си около Председателството.

В обсъжданията за нова територия на Панаира, АБК са били предложени няколко варианта – Интер експо център, площада или подлеза на НДК и около Ротондата във вътрешния двор на Президентството. Имало и идея събитието да не се състои тази година, която била категорично отхвърлена. В крайна сметка било решено Пролетният панаир да се проведе на „Витошка“ – като една извънредна Алея на книгата.

Издателите не приемат добре промяната. Едни изтъкват, че на улицата изложбената им площ ще бъде значително по-ограничена в сравнение с тази на Панаира, други недоволстват, че в този период нерядко има резки обрати във времето със силни порои, а трети питат каква е разликата между Панаира и Алеята – и целта на тези събития само в намалението ли е. Още повече, че веднага след софийския „панаир“ следват Алеи на книгата в Пловдив, Бургас, Варна и накрая пак в София, на 15 септември.

„Дори да се абстрахираме от факта, че в този период от годината винаги вали, липсата на достатъчно пространство налага на всяко издателство да се предоставят не повече от 6 кв м. (Ние обичайно ангажираме 28 кв м – и далеч не сме най-големите.)“, коментира във Фейсбук Манол Пейков от издателство „Жанет 45“.

Пролетният панаир на книгата ще се проведе от 29 май до 3 юни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах