Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пролетно тайнство в НДК с джаз, симфонична музика и фолклор

Ангел Заберски и приятели с концерт в зала 1

Под ръководството на Ангел Заберски в концерта „Symphony – jazz“ ще участват мнозина от най-популярните изпълнители на българската джаз, симфонична и бийтбокс  сцена. - Пролетно тайнство в НДК с джаз, симфонична музика и фолклор

Под ръководството на Ангел Заберски в концерта „Symphony – jazz“ ще участват мнозина от най-популярните изпълнители на българската джаз, симфонична и бийтбокс сцена.

Какво се получава, когато джазът срещне симфоничната музика и фолклора от родната и световна сцена – това ще чуем и видим в предстоящия музикален проект, наречен „Symphony – jazz“, на композитора и пианист Ангел Заберски-син тази пролет.

Часът и мястото на срещата са 24 април, 20 часа, в зала 1 на НДК. Под ръководството на Заберски ще участват мнозина от най-популярните изпълнители на българската джаз сцена: Михаил Йосифов, Стоян Янкулов-Стунджи, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев, Михаил Михайлов и Димитър Узунов. Заедно с тях на сцената ще бъде 38-членен щрайх оркестър с диригент Григор Паликаров. Ще се включат и интересни гост-солисти – сред тях е световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR – музикантът, който преди повече от 10 години внесе културата на бийтбокса у нас. През 2011-а, българинът победи на най-голямото международно бийтбокс състезание – „Bscene Grand Beatbox Battle“ в Швейцария, спечели и сърцата на многолюдната публика, която му даде и специалната голяма награда в състезанието – „Best Show“.

Комбинацията между джаз и класика – в различни варианти, е позната още от 20-те години на ХХ век, когато в Ню Йорк артисти като Дюк Елингтън и Джордж Гершуин започват да представят джаза като нещо много повече от фон за танци – и му спечелват признанието на сериозната критика като вид изкуство.

Що се отнася до фолклорната музика, тя е заложена в корените на джаза, който възниква когато ритмичните особености на афроамериканския фолклор се запознават с мелодичното влияние на европейската музика. Колкото пък до българския фолклор в джаза, тук всеки веднага може да се сети за Милчо Левиев и гигантския му принос: от сюитата за симфо-поп оркестър „Балкански каубой“ (1969), аранжиментите и композициите му за оркестъра на Дон Елис, до амбициозния му проект от 2014-а „Пътешествие в два свята“, съчетаващ джаз и български фолклор в изпълнение на хора „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева.

След три месеца предстои да чуем и най-новото в тази област – „Symphony – jazz“. Всъщност, дали музиката е стара или нова, няма значение. Както отбелязва великият Дюк Елингтън, има само два вида музика: „Хубава и от другия вид“.

Билетите за „Symphony – jazz“ са вече са в продажба на касите на НДК, цените им са от 25 до 65 лв. От 19 януари до 2 февруари зрителите могат да си купят промоционален билет на стойност 25 лв., валиден за всеки блок в залата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg