Софийска филхармония МЕГАБОРД

Промяна в Конституцията: 24 май вместо 3 март за национален празник

Коалицията ПП-ДБ иска да изведе културата и писмеността на преден план

„24 май е празник на българското слово, просвета, култура и кирилицата като духовно просвещение, което ние сме дали на света“, каза академик Денков. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - Промяна в Конституцията: 24 май вместо 3 март за национален празник

„24 май е празник на българското слово, просвета, култура и кирилицата като духовно просвещение, което ние сме дали на света“, каза академик Денков. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Промяна на националния празник от 3 март на 24 май предлагат като конституционна промяна членовете на коалицията ПП-ДБ. В публично представяне на предложенията им, излъчвано на живо в интернет, премиерът Николай Денков посочи, че най-правилното име за празника е „Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата“. Никой от другите официални празници няма да промени статута си, заяви той.

Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява. 24 май е точно такъв, за да намерим още една причина да се чувстваме част от една общност. Друга особеност на 24 май е, че той носи чувството на гордост за това, което сме постигнали в исторически план. Той е уникален, защото ни пренася от миналото към бъдещето. Това е празник на българското слово, просвета, култура и кирилицата като духовно просвещение, което ние сме дали на света“, каза академик Денков.

Предложението бе обосновано и от председателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който подчерта, че идеята на коалицията е да изведе „културата и писмеността на преден план”.

Искаме да вкараме идеята, че сме потомци на просветители и с тези промени искаме да покажем, че бъдещето е в науката“, добави Петков.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg