Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пропада ли таванът на българската култура?

Течове в Етнографския музей, рутещ се покрив в Библиотеката...

Тъжна гледка в Националния етнографски музей. Снимка: БГНЕС - Пропада ли таванът на българската култура?

Тъжна гледка в Националния етнографски музей. Снимка: БГНЕС

В петък в Националния етнографски музей бе открита фотоизложбата „Различната България“, на Асен Великов. За съжаление, в България засега няма нищо различно, стои си все същата. Два инцидента, независими наглед един от друг, белязаха въпросния ден. Малко преди откриването на изложбата, се оказа, че в четири от експозиционните зали на музея има течове. Междувременно пък част от тавана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, пропадна, при което пострада (за щастие – леко) един човек.

Причината за течовете в Етнографския музей е снеготопенето на покрива на занемареното източно крило на Царския дворец, съобщиха от института. Въпреки течовете, които са били в по две от залите на първия и на втория етаж, откриването все пак се е състояло и е било посетено от повече от 250 гости.

По-сериозният инцидент обаче се е случил в Националната библиотека. Отново в петък част от тавана в една от читалните, докато в нея е имало десетки хора. Пострадал е 40-годишен мъж, който е бил откаран в „Пирогов“ с порезни рани.

Служебният министър Рашко Младенов, когото тези дни често наблюдаваме в телевизионни интервюта, е разпоредил комисия от Министерство на културата да направи спешен оглед на пораженията от покрива, след което ще се предприемат всички необходими мерки за извършване на незабавен ремонт, разбрахме от съобщение на ведомството.

Националната библиотека се нуждае отдавна от ремонт – още отпреди времето, когато се наричаше „Народна“. Според нейния нов директор Красимира Александрова за поправките на покрива са нужни около 220 хиляди лева. Ремонтните работи не може да започнат преди да се разтопи снегът. А дотогава можем единствено да се надяваме да спре пропадането на българската култура – поне буквалното.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах