Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Проповеди с мягкий знак

Преди година лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се скара с коалиционния си партньор Валери Симеонов заради руския патриарх Кирил (на снимката). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проповеди с мягкий знак

Преди година лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се скара с коалиционния си партньор Валери Симеонов заради руския патриарх Кирил (на снимката). Снимка: ЕПА/БГНЕС

В неделя* се положи началото на Великденските велики пости. Българската национална телевизия излъчи евангелска служба от храма „Преображение Господне“. Ставрофорният иконом Василий призова миряните към любов, смирение и всеопрощение.

Достойно започна и „Алфа“, телевизията на българската партия „Атака“. Която обаче показа не софийска, а московска литургия – и не проповед българска, а руска. Яви се и друго – протяжното едночасово служение на руския патриарх Кирил бе прието с недоволство заради пълното му „порусначване“, заради отстраняването от него на всичко класическо – старобългарско. Това, което нашите свещеници не правят, защото пазят традицията.

Ако днес хоровете ни изпълняват Архангелски и Чайковски, Чесноков и Бортнянски, както се полага – със старобългарска морфология и фонетика, не е защото сме горделиви първопроходци, „дали нещо на света“, а просто защото се водим по наложилата се през вековете Кирило-Методиева словна канава. Но какво да се прави – Големият брат бавно и полека изтрива заслугите на Малкия.

Очертава се занапред свещениците ни да повтарят руската матрица, пеейки „Гасподь“ вместо „Господ“ и „Багародица“ вместо „Богородица“. Старобългарските песнопения все повече – къде съзнателно, къде лумпенски – биват наричани „старославянски” или „църковнославянски“, само да я няма думата „български“.

Отстъплението е тъжно, можеше поне в Деня на прошката да не ни бъде набивано в очите. А тъй като трябва да черпим отнякъде духовна сила – приемаме тази на истинския българин отец Василий, като се обръщаме към съгрешаващите телевизионери-атакисти с Христовите слова:

„Господи, прости им, те не знаят що вършат!“.


От новия брой на „Стършел“

* 10 март 2019 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах