Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прощаваме се с Вели Чаушев

Поклонението в негова памет е днес, на Централните софийски гробища

„Ние [актьорите] сме хора на въображението. Обслужваме го с една водка, с един залък хляб, с един сън, за да се събудим на другия ден и главите ни отново да са пълни с нещото, което хвърчи ли, търчи ли...“, сподели преди време Вели Чаушев. Снимка: Емил Л. Георгиев - Прощаваме се с Вели Чаушев

„Ние [актьорите] сме хора на въображението. Обслужваме го с една водка, с един залък хляб, с един сън, за да се събудим на другия ден и главите ни отново да са пълни с нещото, което хвърчи ли, търчи ли...“, сподели преди време Вели Чаушев. Снимка: Емил Л. Георгиев

Вели Чаушев ще получи днес, 9 януари, последни аплодисменти. Поклонението в памет на актьора ще бъде от 13,30 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища, съобщават от Сатиричния театър.

Чаушев почина на 6 януари на 83 години. Последно играеше в спектакъла „А помните ли…“, заедно с колеги „със сребро в косите“ – Емилия Радева, Гинка Станчева… Влезе и в ролята на Никола Анастасов в „Лека форма на тежка депресия“.

„Ние [актьорите] сме хора на въображението. Обслужваме го с една водка, с един залък хляб, с един сън, за да се събудим на другия ден и главите ни отново да са пълни с нещото, което хвърчи ли, търчи ли… не знам, но в никакъв случай не е с мисълта за месо, сирене, чорби – сподели преди време в интервю пред Виолета Цветкова за „Труд“ актьорът. – Човек има нужда от илюзии – затова обича да ходи на театър, на концерти, на изложби. Изкуството прави втория етаж от живота му. Там са прозорците и балконите, от които се радва на изгревите и залезите, на тях тананика песни, отглежда цветя и храни птици. Долу са тиганите, солта и пералнята. В мазето са плъховете, на първия етаж са сметките, на втория – мечтите. На първия етаж е готварската книга, на втория е Достоевски…”

Вижте още: ПОЧИНА ВЕЛИ ЧАУШЕВ – С ВЯРАТА, ЧЕ И ГОРЕ ЩЕ СЛУЖИ НА ТЕАТЪРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах