VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Простаците в политиката и озлобеното стадо

Слави Трифонов приключи шоуто си по Би Ти Ви и обяви, че започва политически проект. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Простаците в политиката и озлобеното стадо

Слави Трифонов приключи шоуто си по Би Ти Ви и обяви, че започва политически проект. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Има две новини – добра и лоша. Добрата новина е, че шефът на шоуто влиза в политиката.

В една демокрация – дори и фасадна – представителството е най-важния процес. Ако в страната има определен брой простаци – те имат право на политическо представителство. Те трябва да бъдат представлявани – за предпочитане чрез различни и конкуриращи се просташки политически платформи. Груби, грозни, ниско интелигентни, примитивно манипулативни. Нека най-добрият спечели. След него вторият, третият и… т.н.

Лошата новина е, че освен процес на представителство – „отдолу нагоре“, политиката е и процес на формиране и структуриране на обществената публичност от страна на политическите институции – партийни и държавни – „отгоре надолу“. Колкото по-просташки политически платформи успяват, толкова по-силен е процесът на систематично по-нататъшно опростачване на гласоподавателите чрез институциите, превръщането им в озлобено стадо, готово да тръгне да прегризва нечии гърла на „врагове“ и/или просто на хора с по-различен манталитет. В определен момент процесът става необратим, с което се слага край и на самата демокрация – дори само фасадна. Защото един от основните критерии за демократично управление е винаги наличната възможност за обратимост на настоящето управление и резултатите от него чрез свободно (информирано) упражняване волята на гражданите.

И още една новина – който както ще да я определя, дали добра или лоша. Шоуто продължава – в кабеларка, която ще се бори за много широка гледаемост. Няма да се учудя, ако я достигне.

Америка за България

От профила на Огнян Минчев във Фейсбук

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg