Простаците в политиката и озлобеното стадо

Слави Трифонов приключи шоуто си по Би Ти Ви и обяви, че започва политически проект. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Простаците в политиката и озлобеното стадо

Слави Трифонов приключи шоуто си по Би Ти Ви и обяви, че започва политически проект. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Има две новини – добра и лоша. Добрата новина е, че шефът на шоуто влиза в политиката.

В една демокрация – дори и фасадна – представителството е най-важния процес. Ако в страната има определен брой простаци – те имат право на политическо представителство. Те трябва да бъдат представлявани – за предпочитане чрез различни и конкуриращи се просташки политически платформи. Груби, грозни, ниско интелигентни, примитивно манипулативни. Нека най-добрият спечели. След него вторият, третият и… т.н.

Лошата новина е, че освен процес на представителство – „отдолу нагоре“, политиката е и процес на формиране и структуриране на обществената публичност от страна на политическите институции – партийни и държавни – „отгоре надолу“. Колкото по-просташки политически платформи успяват, толкова по-силен е процесът на систематично по-нататъшно опростачване на гласоподавателите чрез институциите, превръщането им в озлобено стадо, готово да тръгне да прегризва нечии гърла на „врагове“ и/или просто на хора с по-различен манталитет. В определен момент процесът става необратим, с което се слага край и на самата демокрация – дори само фасадна. Защото един от основните критерии за демократично управление е винаги наличната възможност за обратимост на настоящето управление и резултатите от него чрез свободно (информирано) упражняване волята на гражданите.

И още една новина – който както ще да я определя, дали добра или лоша. Шоуто продължава – в кабеларка, която ще се бори за много широка гледаемост. Няма да се учудя, ако я достигне.


От профила на Огнян Минчев във Фейсбук