Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Простете, може ли порция добър вкус?

Нова абсурдна статуя на български владетел – време е кичът да спре

Автор на сегашния проект, за паметник на Симеон Велики, е скулпторът Красимир Ангелов, който е участвал и в конкурса за статуя на Самуил. Снимка: Офнюз - Простете, може ли порция добър вкус?

Автор на сегашния проект, за паметник на Симеон Велики, е скулпторът Красимир Ангелов, който е участвал и в конкурса за статуя на Самуил. Снимка: Офнюз

Меценатът Милен Врабевски е поръчал издигането на още една статуя на средновековен български владетел. Този път – на цар Симеон Велики. Монументът ще бъде поставен в двора на училището на името на владетеля в Банкя. Но естетическата стойност на произведението отново е под въпрос.

Намеренията на г-н Врабевски изглеждат безкористни. Той вече издигна със свои средства една статуя на български монарх – Самуил в София. Основал е частно училище, смята да добави в двора му паметник на Симеон I и не възнамерява да се ограничи дотук. Плановете му включват появата на още бронзови исторически величия. Този път, за щастие, работата по цар Симеон не е поверена на Александър Хайтов, тоест скулптурата поне няма да свети и върху нея вероятно няма да има унгарска корона.

Но да се радваме ли на това?

Автор на сегашния проект е скулпторът Красимир Ангелов, който е участвал и в конкурса за статуя на Самуил. Този път идеята на г-н Ангелов е съвпаднала с вкуса на мецената. Проблемът е именно тук, във вкуса. Снимките, показващи новия цар Симеон, демонстрират голямо сходство с абсурдните фигури на вече издигнати двама царе – освен Самуил, също и Йоан Срацимир във Видин, отново на Хайтов.

Вижте още: ПАМЕТНИКЪТ НА САМУИЛ В КЛАСАЦИЯ С НАЙ-БЕЗУМНИТЕ СТАТУИ

Изглежда, че д-р Милен Врабевски си представя владетелите на средновековна България като еднотипни, застинали фигури с едно и също изражение на лек патриотично-гневен запек, прозиращ бъдещето. Едни и същи пози на истукан, едни и същи театрални корони, скиптри, вежди и кръстове повтарят свещената, иконична скука на родолюбивото клише. Вече публикуваните снимки на Симеон и наличните фигури на Самуил и Срацимир поразително приличат на безвкусните бронзови статуетки на фентъзи-крале, каквито претенциозни, но лишени от усет хора купуват за офисите си. Този кич все трябва да спре някъде.

Разбира се, че българските исторически герои заслужават паметници. Нашите владетели и писатели несъмнено са за предпочитане пред идеологическите абсурди на тоталитарния режим. И намерението да се подбуди патриотичен дух у питомците в частното училище на г-н Врабевски е повече от похвално. Но би било добре, ако, освен в патриотизъм, монументалното, пък и всяко друго изкуство възпитават добър вкус.


Корекция: В първоначалния вариант на текст погрешно бе заявено, че паметникът на Иван Срацимир също е издигнат със средства на Милен Врабевски.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg