Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Простите и безчовечни“ елинпелинци

Аз също се страхувам от тълпата, която нахлу в Европа. Но тези хора вече са тук, те са човешки същества преди да са сирийци

 - „Простите и безчовечни“ елинпелинци

Случаят „Елин Пелин“. За мен най-тъжното и отчайващо е, че не се намери нито един човек в тази държава, нито една институция, нито един политик, нито един богаташ, нито един интелектуалец, нито една организация, нито един адвокат, никой, никой – дори и в качеството си просто на човек, който да излезе и да каже на тези нещастни сирийци „елате при мен“. „Елате при нас“. „Аз ще дойда и ще преговарям с хората от града“. „Аз ще потърся начин да ви помогна да имате дом в България“. „Аз съм християнин и ви подавам ръка“.

Няма такива хора сред нас. Сред моите познати и приятели е пълно с либерали, които изпадат в истерия към „простите и безчовечни“ елинпелинци, но не съм чула, нито видяла нито един от тях да е направил нещо за бежанците. Само дрън-дрън-дрън във Фейсбук срещу народ и правителство. Дрънкащи на кухо морални полицаи, които не само, че нищо не правят за да помагат, но и остракират хора, слагат присъди, опитват се да вменяват вина, че ти не си демократ като тях. Ти нямаш сърце. Ти си расист и ксенофоб. Да, ама не.

Аз също се страхувам от тълпата, която нахлу в Европа, аз също съм от тези, които не са за широко отворени врати, аз също не искам джамиите в България да се увеличават – но трябва да има елементарна хуманност. Тези хора вече са тук, те са човешки същества преди да са сирийци.

Щом не ги искат в Елин Пелин – за което не мога да съдя местните хора – някъде другаде в България би трябвало да има място за две човешки същества, останали без дом заради война. Ако няма… процесите в обществото ни си идват съвсем на място. И нищо не е в повече от това, което се случва в България.


Бел. ред. – коментарът е от профила на Милена Фучеджиева във Фейсбук, публикуваме го с нейно разрешение. Заглавието и подзаглавието са на „Площад Славейков“.

Всичко от Милена Фучеджиева в „Площад Славейков“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg