Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Просто Наско беше тук

Министърът на културата Атанас Атанасов публикува видео, в което демонстрира неадекватно състояние на работното си място

Атанас Атанасов във видеоселфи в кабинета на министъра на културата. Снимка: Стопкадър - Просто Наско беше тук

Атанас Атанасов във видеоселфи в кабинета на министъра на културата. Снимка: Стопкадър

Помните ли репликата на министъра на културата по Би Ти Ви, когато обяви, че няма да подпише договора на избрания директор на Народния театър: „Конкурсът е нелегитимен. (…) Единият от кандидатите е бил в нетрезво състояние“? Във видеото от кабинета в Министерството на културата Атанас Атанасов едва ли е пиян. Изглежда напушен. Безцелната усмивка, блуждаещият поглед, провлачването на думите… Виждали сме хора в това състояние. Едва ли става дума за субстанции по-тежки от марихуана, но при всички положения министърът публично демонстрира неадекватно състояние на работното си място.

Не е първият, разбира се. Всички помним Вежди Рашидов и шокиращото му понякога поведение пред медиите. Но Атанасов влезе в кабинета със заявката, че ще „продължи промяната“, че самият той е промяната. От видеото виждаме обаче, че продължава само традицията министърът на културата да е по-неадекватен от творците на култура.

„Просто Наско“ е млад човек, наскоро завършил образованието си в либерален колеж в САЩ. В щата Вашингтон, където е разположен колежът „Уитман“, употребата на марихуана за развлекателни цели е разрешена. Била е законно и вероятно често употребявано вещество сред студентите по театър. В България тревата е незаконна. Дори в минимално количество за еднократна употреба. А какво говорим за министър…

Видимо неадекватното състояние на Атанас Атанасов е демонстрирано в кабинета му, на работното му място. Точно в момент, когато се разписват програмите и средствата за подпомагане на творци, когато Фонд „Култура“ трябва да разпредели десетки милиони за изкуството у нас. Предполагаме, че на бюрото в кабинета, проследено от камерата на министъра, лежат документи за подпис, от които зависи бъдещето на българската култура. Кой може да гарантира на българските граждани, че те ще бъдат подписани от човек, разсъждаващ хладнокръвно, безпристрастно и разумно? Тези гаранции отлетяха като дим от свит коз.

Фейсбук закипя от страсти, когато министър Атанасов публикува клипа в личния си профил. Хората реагираха с удивително единомислие и категоричност – поведението му е позорно, недопустимо за министър. Заради младостта и неопитността дотук прощавахме на „просто Наско“ – за мнозина минусите изглеждаха дори като предимство, но толерансът приключи. Държанието му изглежда нагло и демонстративно към творците, зависими от фриволното му настроение. Освен това дискредитира цялото правителство в кризисен момент.

В Европа се води война, в много отношения тя е и културна война. И насред военния ужас, българският министър на културата с премрежен поглед обяснява колко е прекрасен животът…

Време е да спрем да възприемаме Атанасов като симпатичния домашен любимец на министър-председателя и финансовия министър. Дори да е такъв, той е едно от лицата на българската власт в момента. Нито България, нито народът на България, нито артистите на България заслужават инфантилните му публични прояви. Дължи им извинение. Да поеме отговорност за необмислените си действия, приказки и решения, взети под въздействие на емоции (или на опияняващи вещества).

Тъжно е също, че министър Атанасов опорочи идеята, че млади хора могат да заемат отговорни постове. Опасенията, че тази случка може да се повтори, ще спират всеки бъдещ премиер да предлага министри, които още не са превъзмогнали младежките си страсти.

Сега очакваме да разберем как ще се случи оттеглянето на министър Атанасов. Дали ще подаде оставка сам, или ще изчака някой друг да вземе решението вместо него. Това ще бъде ключов момент за бъдещето на самия Наско и на правителството като цяло.

Да видим прякото включване от кабинета на министъра, докато все още е достъпно:

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах