Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Просто радост от края на войната или акт на сексуална агресия?

#MeToo върху паметника „Безусловна капитулация“ в Сарасота, обезсмъртил прочутата целувка от „Таймс скуеър“

Социалните мрежи пламнаха с призиви за премахване на статуята като „възхвала на мъжката агресия“, така и за запазването ѝ - защото пресъздава момент от американската история, достоен за почит. Снимки: Полицейско управление в Сарасота - Просто радост от края на войната или акт на сексуална агресия?

Социалните мрежи пламнаха с призиви за премахване на статуята като „възхвала на мъжката агресия“, така и за запазването ѝ - защото пресъздава момент от американската история, достоен за почит. Снимки: Полицейско управление в Сарасота

Надпис #MeToo, направен с червен спрей, се появи върху крака на жената от статуята на войник, целуващ медицинска сестра, по прочутата снимка от дена на победата над Япония.

Полицията в Сарасота, Флорида, е открила вандализма върху осемметровата композиция „Безусловна капитулация“ във вторник, 19 февруари. Поради липсата на охранителни камери в района, пазителите на реда се надяват на свидели, за да идентифицират извършителя, съобщава сайтът NPR.

Скулптурата е направена по прочутата целувка, обезсмъртена от фотографа на сп. „Лайф“ Алфред Айзенстед сред масовото ликуване на 14 август 1945-а на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк по повод капитулацията на Япония, с която приключва Втората световна война. На нея се вижда моряк, който се е навел над жена в бяло и я целува.

Военноморският фотожурналист Виктор Йоргенсен също улавя с обектива си целувката от друг ъгъл, но неговата снимка остава донякъде в сянката на тази на Айзенстед. Въпреки това, според изданието „Тампа Бей Таймс“, създателят на статуята в Сарасота, Сюард Джонсън, всъщност е вдъхновен от изображението на Йоргенсен.

През 2005 г. жената от снимката – Грета Фридман, разказа за пълното отсъствие на взаимност:

„Не беше мой избор да бъда целувана. Мъжът просто дойде, грабна ме, наклони ме силно назад и впи устни в моите. Аз не го целунах“.

През същата 2005-а и морякът от снимката – Джордж Мендоса, сподели, че когато целунал непозната жена на 14 август 1945 г., бил обърнал няколко питиета. Мендоса почина в петък, 15 февруари, и не доживя да научи за вандализма над паметника, с който е обезсмъртен. Грета Фридман почина през 2016 г. и също не може да каже дали би се идентифицирала с жертвите на сексуално насилие и тормоз, обединени днес под хаштага #MeToo в световно движение.

От 2005 г. насам общественото мнение започна да се разделя на две. За едни тази целувка остава символ на радостта от победата, а за други се превърна в символ на насилието. Първите настояват да не забравяме историческия контекст – еуфорията от края на войната. Вторите наблягат, че във времето на #MeToo и нарастващото внимание към нуждата от взаимно съгласие в отношенията между мъжете и жените, тази насилствена целувка е неприемлив символ. Наименованието на паметника – „Безусловна капитулация“, също придобива ново, по-зловещо значение.

Вандализмът от 19 февруари отново разпали спора. Социалните мрежи вече пламнаха както от призиви за премахване на статуята като „възхвала на мъжката агресия“, така и за запазването ѝ – защото пресъздава момент от американската история, достоен за почит.

„Младите хора днес просто не разбират какво представляваше Втората световна война и какъв изблик на радост предизвика нейният край“, коментира потребител на име Бърнард Мум.

Друг коментатор посочи трудността от постигането на консенсус при сблъсъка на две различни епохи и гледни точни.

Самият паметник е закупен през 2009 г. за 500 хиляди долара от Джак Кюран, ветеран от войната, който го дарява на Сарасота с условие да остане на публично място поне десет години. Те изтичат през 2019-а, съобщава „Сарасота Хералд Трибюн“. Какво ще се случи след това, остава неясно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах