Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Простреляха руския писател Сергей Устинов в Москва

Бившият журналист е бил нападнат на улицата от все още неизвестен мъж

Сергей Устинов е превеждан и в България с детективските си „Стъклената къща“ и „Непреодолимо желание“. - Простреляха руския писател Сергей Устинов в Москва

Сергей Устинов е превеждан и в България с детективските си „Стъклената къща“ и „Непреодолимо желание“.

Бившият журналист на руския вестник „Московски комсомолец“, а сега бизнесмен, строителен предприемач и автор на детективски романи Сергей Устинов е бил прострелян в четвъртък в Москва. 62-годишният мъж е бил нападнат около 16 часа на улицата и тежко ранен с пистолет от упор. Животът му обаче вече е вън от опасност.

Според информация на „МК“, убиецът е изчакал Устинов да слезе от джипа си, приближил се до него и чак тогава открил огън с пистолет. След това избягал. Престъплението обаче е документирано от множество камери. Според кадрите стрелецът е млад мъж със скромно телосложение, облечен в тениска и с бейзболна шапка.

Простреляният бивш журналист е бил откаран от „Бърза помощ“, повикана от личния му шофьор. В болницата е приет в интензивно отделение в тежко състояние. Куршумът е попаднал в шията на Устинов, но бързата реакция на лекарите е спасила живота му и в момента той е вън от опасност. Жертвата е в съзнание в реанимация, но все още до него не се допускат посетители, дори близките му.

През 70-те и 80-те години Устинов се занимава с журналистика, ангажиран предимно в съдебно-криминалния ресор в „Московски комсомолец“. След като приключва кариерата си в изданието, започва да пише романи. Авторът е познат и в България с детективските си романи „Стъклената къща“ и „Непреодолимо желание“.

През ноември 2012 г. Устинов оглавява Музея за история на евреите в Русия, който всъщност се намира в близост до мястото, където е прострелян. Охранителите там не са чули стрелбата. Писателят всъщност е сред основателите на институцията.

Според източници в полицията, има всички шансове стрелецът да бъде бързо арестуван, тъй като лицето му се вижда добре на снимките от камерите. Самият Устинов обаче неведнъж се е изказвал критично за вътрешните власти в Русия.

„От нашата милиция има много какво да се желае“, казва той в интервю преди време.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg