Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Простреляни картини в НДК

18 платна-мишени на Моника Тошева превръщат Мраморното фоайе в арт стрелбище

Хората, които очакват живописта да им показва идеалите на красотата, не са  таргет на Моника Тошева. Снимки: Авторът - Простреляни картини в НДК

Хората, които очакват живописта да им показва идеалите на красотата, не са таргет на Моника Тошева. Снимки: Авторът

В съвременното изкуство художниците все по-рядко посягат към четката като инструмент, с чиято помощ да изразят своите идеи. 27-годишната Моника Тошева не се отказва от четките си в процеса на създаване на произведенията си. Но освен тях използва и огнестрелно оръжие. И общо взето не пропуска целта.

Това се вижда ясно в първата й самостоятелна изложба, озаглавена TARGET (Мишена). Хората, които очакват живописта да им показва идеалите на красотата, не са неин таргет. Експозицията, подредена в Мраморно фоайе на втория етаж на НДК, има друга цел – да ни накара, поне за кратко, да се замислим за нашите цели, как се опитваме да ги поразяваме и дали успяваме да избегнем „куршумите“ на живота.

„Идеята за изложбата ми се роди в залата за стрелба. Един ден се вгледах по-дълго в една от мишените, които бях простреляла, и осъзнах, че всички ние имаме своите цели, които следваме в живота, но често пъти сами се превръщаме в мишени“, казва Тошева.

„Под прицел“

„Под прицел“

18-те платна-мишени са подредени като на стрелбище пред очите на зрителя, въоръжен само със собствената си преценка, базирана на естетически разбирания и личен опит. Сред тях са „Арт мишена“, „Мишена плейбой“, „Мишена Бонд“ и „Мишена Клеопартра“. По някои от тях авторката не е пожелала да стреля, по други личат следите от куршумите й – очевидно е добър стрелец.

Включени са и още няколко платна не-мишени, но отново свързани със стрелбата: „Движение“, „Полет“, „Под прицел“. Една от картините, наречена „Мишена 70-те“, е готова да отвърне на огъня, с което ни напомня, че и стрелецът също може да бъде мишена.

„В тази изложба изследвам силата на художника и твореца, който борави с най-силното оръжие, а именно изкуството. Той има дарбата да бъде стрелецът и мишената едновременно, рисувайки платното на своя живот“, обяснява в специален текст младата авторка.

Стрелба по изкуството

Художничката – мишена и стрелец едновременно

А може би няма нужда от текстови обяснения – картините говорят достатъчно ясно.

Изложбата на Моника Тошева е организирана съвместно с най-новата (виртуална) галерия за съвременно българско изкуство „Контраст”. Художничката е завършила живопис в Националната художествена академия. Първата й самостоятелна изложба е през 2014 г. в София, участвала е в съвместни изложби в Турция, Румъния и у нас. Картините й могат за бъдат видени в Мраморното фоайе в НДК до 19 април.

„Мишена 70-те“

„Мишена 70-те“

„Мишена ябълка“

„Мишена ябълка“ и „Попадения“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg