Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Просветени, безстрашливи, постоянни, великодушни

Захари Карабашлиев с рецепта за свършена работа – според завета на Васил Левски

Ако успееш да простиш на някого, ти ставаш по-голям, каза Захари Карабашлиев. - Просветени, безстрашливи, постоянни, великодушни

Ако успееш да простиш на някого, ти ставаш по-голям, каза Захари Карабашлиев.

Как трябва да се върши една работа? Отговорът на този въпрос даде писателят Захари Карабашлиев, като припомни пред Антон Хекимян по Би Ти Ви един от заветите на Васил Левски. След като разказа за своите наблюдения от училища от цялата страна – че нещата се получават, когато директорите са личности и действат с твърда ръка, Карабашлиев изброи четирите качества, които са нужни за успешно дело:

„Тази работа трябва да се върши от хора, които са просветени, безстрашливи, постоянни и великодушни, казва Апостола. Без едно от тези четирите, която и работа да захванеш, тя ще се – той ползва тук нецензурна дума – тази работа ще се олайнени“.

Карабашлиев призова да сме по-щедри в оценката си към другите, особено когато сме много гневни, особено когато сме незаслужено ударени.

„Ако успеем да приемем чуждия недостатък като нещо временно, голямата награда е за нас. Ако успееш да простиш на някого, ти ставаш по-голям – каза писателят и цитира Марк Аврелий: – Остави злото на този, който го прави.“

На края на гостуването си Захара Карабашлиев даде един добър пример, че нещата може и да се случват правилно – във Варна е започнал строежът на нова библиотека, събитие, което е без прецедент от три десетилетия. Нещо повече, проектът е минал съвсем по правилата, с изряден конкурс, спечелен от западна компания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90