Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протест № 2 срещу Рашидов събра 50-ина

Сред демонстрантите липсваха популярните лица от акцията в първия ден

Малко монети и пакетче дъвки в кашона на протеста. Кадърът е от около 18,40 часа. - Протест № 2 срещу Рашидов събра 50-ина

Малко монети и пакетче дъвки в кашона на протеста. Кадърът е от около 18,40 часа.

Около 50-ина души, много от които журналисти, се събраха под прозорците на Министерството на културата за втори ден от началото на протеста #ПейWithMe с искане за оставката на Вежди Рашидов. Няколкостотин души скандираха „Оставка“ и „Наздраве“ в четвъртък вечерта със същата кауза, като сред тях се появи идеята протестът да се провежда всеки ден до постигане на целта.

Това обаче, за съжаление на събралите се няколко десетки недоволни днес, не се случи. И ако популярните лица от първия ден на митинга срещу Рашидов бяха малцина, този път артисти въобще не се появиха.

Няколко десетки хора се събраха пред Министерството на културата. Снимки: Румен Добрев

Няколко десетки хора се събраха пред Министерството на културата. Снимки: Румен Добрев

Протестиращите опитаха на няколко пъти да дадат тон за скандирания „Оставка“, но още преди 19 часа – час след началото, хората започнаха да се разотиват. Отново се появи и кашонът, в който да се събират жълти стотинки за министъра, за да си отиде. Сега освен монетите в него се появи и едно пакетче с дъвки.

Плакати първоначално също липсваха, но малко преди 19 часа една от протестиращите вдигна постер: „Получавайте шестици, защото аз бях тройкаджия и вижте какво ме направиха – министър“.

Протестът #ПейWithMe е провокиран от думите на министъра по адрес на бившия хорист от „Йоан Кукузел“ Георги Петров: „Ще му дам 50 лв. да се успокои и да не пее“, изречени в сутрешния блок на Би Ти Ви във вторник. В четвъртък, няколко часа преди първия протест, Рашидов се извини писмено на певеца, но той не прие извинението му:

„Благодаря за извинението, което г-н Рашидов отправи към мен, но то не трябва да е към мен, аз нямам отношения с г-н Рашидов каквито и да било. Той трябва да се извини на хората, на всички хора за нещата, които говори, той е министър на културата.“

Вижте кадри от втория ден на протеста:

unnamed (2)

unnamed (3)

unnamed

unnamed (5)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90