Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протест пред БНТ с аплодисменти за „Денят започва с култура“

Екипът на предаването „Денят започва с култура“. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z - Протест пред БНТ с аплодисменти за „Денят започва с култура“

Екипът на предаването „Денят започва с култура“. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

С аплодисменти бе посрещнат екипът на „Денят започва с култура“ от участниците в митинга пред БНТ в понеделник преди обяд. Протестът бе срещу намеренията на програмния директор на БНТ Емил Кошлуков да промени съдържанието на предаването, за да си повиши рейтинга, и с искане за оставка.

Тази сутрин екипът на предаването оповести в ефир позиция, в която се казва, че изискването за повишаване на рейтинга „показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа“.

Вижте още: ЕКИПЪТ НА „ДЕНЯТ ЗАПОЧВА…“: ПРОБЛЕМЪТ С КОШЛУКОВ Е НЕЗАОБИКОЛИМ

Избраният час за протеста бе в работно време, затова и не събра голяма масовка от симпатизанти. От известните лица на БНТ към протестиращите се присъедини спортният водещ Камен Алипиев.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Журналистът Камен Алипиев и музикантът Васил Гюров

Когато от сградата излезе малкият екип на „Денят започва…“, присъстващите избухнаха в аплодисменти. Пред медиите журналистите от предаването – между които водещите Александра Гюзелева, Николай Колев, Ана Ангелова и Димитър Стоянович – заявиха, че не са бунтовници, а се трудят за своя работодател – обществото.

На въпрос за исканото повишение на рейтинга на предаването, от екипа казаха:

„Ако ръководството като изразител на общественото желание смята, че това е критерият, ние ще се съобразим – но не смятаме, че това трябва да бъде критерият, по който трябва да бъде оценявана нашата работа“.

Весела Петрова от екипа на „Денят започва…“ сподели съмненията си, че всичко е провокирано от факта, че предаването се прави от два екипа, общо 9 души.

От предаването заявиха, че не бягат от разговор с Емил Кошлуков – но „когато той е принципен“.

Екипът бе изпратен отново с аплодисменти и викове „благодаря“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах