Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Протест срещу кмета Фандъкова за ремонтите в центъра на София

Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков призна, че също не приема естетиката пред „Седмочисленици“, но призова да се изчака края на проекта

Видът на плочите пред „Св. Седмочисленици“ роди много вицове. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Протест срещу кмета Фандъкова за ремонтите в центъра на София

Видът на плочите пред „Св. Седмочисленици“ роди много вицове. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Митинг с искане за оставката на кмета Йорданка Фандакова ще се проведе днес от 12 ч. пред Столичната община на ул. „Московска“ 33. Причина за протеста са некачествените и неестетични ремонти в центъра на столицата.

Новите настилки по ул. „Граф Игнатиев“ и най-вече пред църквата „Св. Седмочисленици“ предизвикаха масово недоволство у софиянци. В отговор авторът на проекта архитект Иво Пантелеев призова да им се даде възможност да направят „нещо добро“ – да не бъде „убивано в зародиш“.

„Когато проектът бъде завършен, и в частност пред „Св. Седмочисленици“ – когато се измие настилката и видите нюансите, които преливат от сиви към цвета на храма, аз съм убеден, че ще кажете „Страхотно е!“. На мен много ми харесва. А хейтърите са за това – да мразят. Всеки има право да се изказва. От 7 май (когато започна ремонтът на „Графа“) аз не съм чул една добра дума в публичното пространство от никого. Нито от граждани, нито от специалисти. Добрите думи ги чувам на ушенце. Моля за повече толерантност и търпимост, много е труден проектът, много е трудна логистиката“, заяви пред медиите Пантелеев, цитиран от „Дневник“.

В петък сутринта по Би Ти Ви арх. Пантелеев бе разколебан за визията на площада пред „Седмочисленици“:

„Длъжен съм да ми хареса“. 

Междувременно председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков призова във Фейсбук да се изчака завършването на проекта, в момента той не бил изпълнен дори на 50%.

„Сега там е строителна площадка. Крайният срок е март догодина. Всички коментари по качеството на изпълнението би трябвало да се правят след това. Защото дотогава, а и след това в рамките на гаранционния срок, всеки бъг се оправя от строителя без допълнително заплащане. И 20 пъти да се върнат, накрая ще стане както трябва“, коментира Герджиков.

Той все пак признава, че също не харесва „естетиката пред „Седмочисленици“:

„Но това не е крайният резултат. Затова поисках някои визуализации от конкурса за проектант. Качвам ги, за да прецените сами. Качвам и две снимки от площад в Мюнхен, проектиран от Норман Фостър, където е използван същият материал. Може би ако проявим малко търпение, накрая ще имаме друго мнение“.

На снимките от Мюнхен обаче плочите, избрани от Норман Фостър, нямат ефекта на меландж, предпочетен от Иво Пантелеев.

Примерът с плочите на Норман Фостър, даден от Елен Герджиков.

 

Плочите за площада пред „Седмочисленици“ арх. Иво Пантелеев изрбал, защото му харесват. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вижте още: НОВИТЕ ДРЕХИ НА „ГРАФА“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg