Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протест срещу мълчанието за липсващите заплати в Художествената академия

Преподаватели, студенти, модели... настояват за спешен план за решаването на проблема

Протестът е на 12 декември, четвъртък, от 11 ч. в двора на Художествената академия. Снимка: Площад Славейков - Протест срещу мълчанието за липсващите заплати в Художествената академия

Протестът е на 12 декември, четвъртък, от 11 ч. в двора на Художествената академия. Снимка: Площад Славейков

Преподаватели, студенти, модели, служители от техническите служби и дори чистачки излизат на протест срещу мълчанието за липсата на пари за заплати в Националната художествена академия, за публичното разкриване на всички нередности в управлението на Академията, както и за спешен план за решаването на проблема. Митингът е на 12 декември, четвъртък, от 11 ч. в двора на висшето учебно заведение.

В понеделник стана ясно, че НХА е пред финансов крах – бюджетът ѝ е изчерпан изцяло и вече втори месец възнаграждения не са изплащани. Преподавателите са изправени пред реалната опасност да завършат годината без заплати. Пред „Площад Славейков“ ректорът проф. Николай Драчев заяви, че научава за проблема едва сега – от счетоводството не споделили реалната ситуация с него, имало намеци, но не и яснота за пълните размери на дефицита от 800 хил лв. Положението се изяснило преди няколко дни, когато на академичен съвет била изнесена цялата информация, а това довело до паника дали могат да бъдат изплатени и студентските стипендии.

Вижте още: НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ПРЕД ФИНАНСОВ КРАХ

В навечерието на протеста преподаватели разпространиха призив да се оповести публично проблемът в Националната художествена академия.

„НХА дължи работни заплати на преподавателите и не се знае докога – се казва в съобщението. – Многократно са били задавани въпроси на какво се дължи забавянето. В разрез с правилата на Етичния кодекс на НХА, изграден на основата на обективността, професионализма и доверието във взаимоотношенията между преподаватели, служители, студенти и ръководство, работещите и учащите са държани в неведение. Едва преди дни излезе информация на ръководството в медиите, според която Академията има много задължения към доставчици, включително и заради изграждането на филиала в Бургас и това е наложило да бъдат спрени плащанията. Дали тези твърдения са верни, подлежи на проверка.“

Преподавателите заявяват, че имат съмнения за „сериозни нарушения в разпределянето на финансите“:

„Факт е, че плащането на консумативи и доставчици и плащането на заплати се случва чрез две различни пера от бюджета на институцията, осигурен от Министерство на науката и образованието. По този начин средствата за заплати, определени от Колективния трудов договор, са гарантирани и могат да бъдат харчени само по предназначение. Въпреки че бюджетът за заплати е бил повишен от МОН с цел актуализиране на възнагражденията на преподаватели и служители (с около 10%), във въпросното бюджетно перо за издръжка на обучението няма достатъчно средства и преподавателите продължават да са с неплатени трудови възнаграждения“.

В съобщението се посочва, че таксите за обучение на студентите продължават да се вдигат, а същевременно средствата по фонд „Развитие“, предвидени за закупуване на материали и консумативи, необходими за обучението, непрекъснато намаляват.

„Повишението на таксите не е довело до никакви подобрения на материалната база, която Академията предлага на възпитаниците си. Неприемливите условия, липсата на материали и консумативи си остават все същите.

Протестиращите настояват да бъдат взети мерки срещу случващото се, за публично разкриване на всички нередности в управлението на НХА и за спешен план за решаването на проблема.

Протестът е предупреждение и към следващото ръководство, че преподавателите, служителите и студентите в НХА няма да допуснат в бъдеще подобно отношение“.

Проблемът се случва в навечерието на нов избор на ректор на Академията, насрочен за 15 януари 2020 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg