Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Протест срещу мълчанието за липсващите заплати в Художествената академия

Преподаватели, студенти, модели... настояват за спешен план за решаването на проблема

Протестът е на 12 декември, четвъртък, от 11 ч. в двора на Художествената академия. Снимка: Площад Славейков - Протест срещу мълчанието за липсващите заплати в Художествената академия

Протестът е на 12 декември, четвъртък, от 11 ч. в двора на Художествената академия. Снимка: Площад Славейков

Преподаватели, студенти, модели, служители от техническите служби и дори чистачки излизат на протест срещу мълчанието за липсата на пари за заплати в Националната художествена академия, за публичното разкриване на всички нередности в управлението на Академията, както и за спешен план за решаването на проблема. Митингът е на 12 декември, четвъртък, от 11 ч. в двора на висшето учебно заведение.

В понеделник стана ясно, че НХА е пред финансов крах – бюджетът ѝ е изчерпан изцяло и вече втори месец възнаграждения не са изплащани. Преподавателите са изправени пред реалната опасност да завършат годината без заплати. Пред „Площад Славейков“ ректорът проф. Николай Драчев заяви, че научава за проблема едва сега – от счетоводството не споделили реалната ситуация с него, имало намеци, но не и яснота за пълните размери на дефицита от 800 хил лв. Положението се изяснило преди няколко дни, когато на академичен съвет била изнесена цялата информация, а това довело до паника дали могат да бъдат изплатени и студентските стипендии.

Вижте още: НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ПРЕД ФИНАНСОВ КРАХ

В навечерието на протеста преподаватели разпространиха призив да се оповести публично проблемът в Националната художествена академия.

Америка за България

„НХА дължи работни заплати на преподавателите и не се знае докога – се казва в съобщението. – Многократно са били задавани въпроси на какво се дължи забавянето. В разрез с правилата на Етичния кодекс на НХА, изграден на основата на обективността, професионализма и доверието във взаимоотношенията между преподаватели, служители, студенти и ръководство, работещите и учащите са държани в неведение. Едва преди дни излезе информация на ръководството в медиите, според която Академията има много задължения към доставчици, включително и заради изграждането на филиала в Бургас и това е наложило да бъдат спрени плащанията. Дали тези твърдения са верни, подлежи на проверка.“

Преподавателите заявяват, че имат съмнения за „сериозни нарушения в разпределянето на финансите“:

„Факт е, че плащането на консумативи и доставчици и плащането на заплати се случва чрез две различни пера от бюджета на институцията, осигурен от Министерство на науката и образованието. По този начин средствата за заплати, определени от Колективния трудов договор, са гарантирани и могат да бъдат харчени само по предназначение. Въпреки че бюджетът за заплати е бил повишен от МОН с цел актуализиране на възнагражденията на преподаватели и служители (с около 10%), във въпросното бюджетно перо за издръжка на обучението няма достатъчно средства и преподавателите продължават да са с неплатени трудови възнаграждения“.

В съобщението се посочва, че таксите за обучение на студентите продължават да се вдигат, а същевременно средствата по фонд „Развитие“, предвидени за закупуване на материали и консумативи, необходими за обучението, непрекъснато намаляват.

„Повишението на таксите не е довело до никакви подобрения на материалната база, която Академията предлага на възпитаниците си. Неприемливите условия, липсата на материали и консумативи си остават все същите.

Протестиращите настояват да бъдат взети мерки срещу случващото се, за публично разкриване на всички нередности в управлението на НХА и за спешен план за решаването на проблема.

Протестът е предупреждение и към следващото ръководство, че преподавателите, служителите и студентите в НХА няма да допуснат в бъдеще подобно отношение“.

Проблемът се случва в навечерието на нов избор на ректор на Академията, насрочен за 15 януари 2020 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3