Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Протест срещу превръщането на Халите в супермаркет

„Спаси София“ настоява за обществено обсъждане на архитектурния план на сградата

Централни хали ще бъдат възстановени в духа на времето, когато са били построени, твърдят инвеститорите. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Протест срещу превръщането на Халите в супермаркет

Централни хали ще бъдат възстановени в духа на времето, когато са били построени, твърдят инвеститорите. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Протест и жива верига срещу превръщането на Централните хали в част от магазин от търговската верига „Кауфланд“ е насрочен на 4 август в отговор на намерението емблематичната сграда в центъра на София да претърпи интериорни и функционални промени. Демонстрацията се организира от независимия общински съветник Борис Бонев и от активистите от неправителствената организация „Спаси София“.

През юли тази година Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности одобри реконструкцията на Централни хали в София съобразно исканията на инвеститора, който смята да превърне сградата паметник на културата в част от търговска верига, като възстанови и духа на Халите от времето, когато са били построени. Това провокира дебат в социалните мрежи.

Крайното решение за промяната във функционалността и облика на сградата трябва да бъде взето от Министерството на културата – от ведомството трябва да съгласуват предложения проект. От „Спаси София“ апелират това да не се случва, докато не бъде представен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, и настояват архитектурният план първо да бъде подложен на обществено обсъждане.

Министърът на културата от служебното правителство Велислав Минеков отрече ведомството да е страна по случая, тъй като имотът е частен, но миналата седмица заяви, че ще държи да се запази фасадата, вътрешната конструкция и да се възстанови фонтанът вътре.

От организацията приканват Столичната община да вземе отношение по проблема и да заяви категорична позиция в защита на Халите. Отправен е и апел за диалогичност към инвеститорите, които имат задължение да запазят и реставрират една от емблемите на София със статут на паметник на културата от национално значение.

Проблемът Централни хали да се превърне в супермаркет е, че така ще се ощетят северните части на центъра, които осезаемо изостават в развитието си от южните, изтъкват от „Спаси София“. Предвиждат се и сериозни промени във вътрешността на сградата – изграждането на нов ескалатор, премахване на втория етаж, затваряне на два от общо четирите входа за посетителите, цялостна промяна на функцията на сградата от закрит пазар с множество малки търговци в „поредния безличен супермаркет“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС