Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протест срещу Вежди Рашидов и в последните му дни във властта

Музикантите от Софийската филхармония отказват да им бъде избиран директор от министър, който си отива

Два конкурса ще бъдат проведени в Министерството на културата в петък, 20 ануари, а под прозорците на Вежди Рашидов ще протестират музиканти от Софийската филхармония. Снимка: Емил Георгиев - Протест срещу Вежди Рашидов и в последните му дни във властта

Два конкурса ще бъдат проведени в Министерството на културата в петък, 20 ануари, а под прозорците на Вежди Рашидов ще протестират музиканти от Софийската филхармония. Снимка: Емил Георгиев

Вежди Рашидов – министърът, който предизвика най-много протести по време на управлението си – остава верен на себе си до последния момент. До броени дни Рашидов ще си отиде от поста, но ще го направи отново шумно, с протест този път на Софийската филхармония. В петък от 10 часа музикантите от националния симфоничен оркестър излизат под прозорците на Министерството на културата, за да заявят публично, че са против конкурса за директор на институцията „в последния момент“ – след като толкова години бяха оставени без титуляр на ръководния пост, управлявани от временно изпълняващ.

Изборът за деня на протест не е избран случайно – тъкмо в петък ще бъде проведен поредният конкурс за директор на Филхармонията. Претендентите са четирима: Найден Тодоров, Светлина Терзиева (в момента временно изпълняваща длъжността), Розалина Касабова и Ивайло Христов.

Нина Кръстева, председател на синдиката „Подкрепа“ в Хоровата капела „Светослав Обретенов“, заявява пред БНР, че са уморени от експерименти, а последният конкурс е „прелял чашата“ на търпението им.

„Когато не можеш да поемеш своята морално-човешка отговорност за това, което ще се случи с бъдещия ти избор, просто не прави този избор в последния ден от пребиваването си в съответния институт или министерство – коментира Кръстева в ефира на националното радио. – Не е морално да се направи един избор на човек, когото ти ще завещаеш на следващия след теб да понесе отговорността. Отговорности трябва да се носят и морални, и материални – защото в Софийска филхармония бяхме свидетели на ремонт, извършен за близо 2 милиона лева, а след 3 години водата се стече по инструментите ни и трябваше да се организира нов спешен ремонт. И този ремонт в крайна сметка бе направен със средствата от фонд „Работна заплата“.“

В петък в Министерство на културата ще бъде проведен и конкурсът за директор на Музикалния театър. За този пост кандидатите са Татяна Симеонова и Марияна Арсенова.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах